Ines Rocha a fost numită director regional al IFC pentru Europa, care face parte din Grupul Băncii Mondiale.
Rocha, cu dublă cetățenie portugheză și britanică, are o experiență de peste 20 de ani în finanțarea proiectelor de dezvoltare, cel mai recent fiind în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). În cadrul BERD, ea a deținut o serie de responsabilități privind, printre altele, și instituțiile financiare (bănci din UE și finanțarea structurată) și sprijinirea întreprinderilor de dimensiuni mai mici din Europa Centrală și de Est, scrie News.ro.
Din postura de sef al departamentului de Impact si Parteneriate, Ines Rocha a deținut un rol principal de coordonare a reacției BERD în contextul crizei din Ucraina, mobilizând o sumă record din partea stakeholder-ilor și finanțatorilor pentru economia și sectorul privat din Ucraina. Din acest rol, ea a colaborat îndeaproape cu instituții din domeniul finanțării pentru dezvoltare și cu bănci de dezvoltare multilaterală, inclusiv cu Banca Mondială, MIGA (Agenția Multilaterală de Garantare a Investițiilor) și IFC. Anterior, Rocha a lucrat la UBS Investment Bank și la Banca Centrală a Portugaliei.
În calitate de director regional, Ines Rocha se va concentra pe coordonarea echipelor regionale ale IFC în birourile din Europa Centrală și de Est, coordonând relația cu clienți-cheie, guverne și stakeholderi. De asemenea, va contura și va coordona implementarea strategiei IFC în regiune, colaborând îndeaproape cu Banca Mondială și MIGA, coordonând activitatea de dezvoltare de afaceri și supervizând operațiunile IFC în toate sectoarele.
Ines Rocha are un master în economie obținut la London School of Economics.
IFC – organizație care face parte din Grupul Băncii Mondiale – este cea mai mare instituție internationala de dezvoltare concentrată pe sectorul privat din piețele emergente. E prezent în peste 100 de țări. În anul fiscal 2023, IFC a angajat o sumă-record de 43,7 miliarde dolari, oferită societăților comerciale private și instituțiilor financiare din țările aflate în curs de dezvoltare, valorificând puterea sectorului privat pentru a pune capăt sărăciei extreme și a stimula prosperitatea comună, pe fondul eforturilor întreprinse de economiile lumii pentru face multiplelor crize suprapuse.