Un număr de 97 de clădiri, apartamente și spații de depozitare ale Telekom Romania Communications (fost Romtelecom) au fost scoase la vânzare, prețul total solicitat de companie, controlată indirect de grupul german Deutsche Telekom, ridicându-se la 62,9 milioane de euro, potrivit datelor verificate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cea mai scumpă proprietate scoasă la vânzare este clădirea Tandem din Capitală, situată în spatele Palatului Telefoanelor, prețul solicitat de operator fiind de 8 milioane de euro, fără TVA. Pregătirea tranzacției a fost anunțată de Profit.ro din octombrie.
Proprietatea este formată din teren intravilan cu suprafață de 4.740 metri pătrați și construcții cu suprafață construită la sol de 2.030 metri pătrați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Participanții la licitație au posibilitatea de a depune oferta financiară pentru oricare din cele două variante de vânzare agreate de Telekom, respectiv achiziție proprietate sau achiziție proprietate și închirierea către Telekom, pe o perioadă de 10 ani, a clădirii de birouri clasa A+ pe care noul proprietar se va obliga să o edifice pe acest teren”, este oferta Telekom.
Următoarele proprietăți sunt două clădiri comerciale din zona Titan, al căror preț solicitat este 4,8 milioane de euro, respectiv 4,3 milioane de euro, fără TVA.
Alte 14 proprietăți Telekom sunt la vânzare cu prețuri cuprinse între 1 și 3,3 milioane de euro.
La polul opus, cele mai ieftine imobile sunt situate în afara Capitalei și au prețuri sub 6.000 de euro, fiind vorba de trei spații comerciale din localitățile Sinești (Ialomița), Brusturi (Bihor) și Corlățeni (Botoșani).
CITEȘTE ȘI Mișcare pe piața telecom: Deutsche Telekom anticipează în România începerea licitației 5G. Profit.ro a anunțat în octombrie pregătirea operațiunii, Guvernul vrând astfel să facă rost de baniPortofoliul imobiliar al operatorului include și trei clădiri cu destinație turistică, amplasate în Mamaia – 1,44 milioane de euro, Păltiniș – 225.000 euro și Vața de Jos – 2,7 milioane de euro.
“Centrul de Sănătate, proprietate Telekom Romania Communications este localizat în Vața de Jos. Vața Băi este situată în NV județului Hunedoara, în apropierea drumului european care face legătura între Oradea și Deva, E79. Stațiunea balneo climaterică permanentă Vața Băi se afla pe Valea Crișului Alb, într-o zonă pitorească, înconjurată de păduri. Atracția principală a zonei o reprezintă apele termale, decorul feeric, bogațiile naturale și frumusetea meleagurilor. Apele termale sunt valorificate în cadrul Centrului de Sănătate, care se găsește în interiorul complexului Vața Băi. Telekom deține cele 3 surse de izvoare termale, respectiv F1 – sursa aflată în exploatare, F2 – sursa de rezervă și F3 – sursa aflată în conservare. Apele termale pot trata următoarele afecțiuni: reumatismale degenerative, reumatismale abarticulare, neurologice cronice periferice, sechele musculo – articulare posttraumatice și metabolice. Având în vedere perioada lungă în care complexul nu a fost folosit, pentru atingerea potențialului maxim de exploatare sunt necesare investiții”, sunt informațiile Telekom.
CITEȘTE ȘI IGSU: SC Telekom România Communications SA va furniza produsele hardware și software pentru sistemul RO ALERTÎn acest an, conform datelor Profit.ro, Telekom Romania Communications a vândut mai multe proprietăți din Capitală, ca parte a unui program de valorificare a proprietăților imobiliare.
Astfel, operatorul a vândut 3 clădiri, inclusiv Poșta Puișor, pentru 5,5 milioane de euro.
La începutul lunii noiembrie, Profit.ro a anunțat că operatorul telecom a vândut o clădire din cartierul bucureștean Drumul Taberei, ofertat cu un preț de circa 500.000 de euro.
În septembrie, Telekom Romania a mai vândut dezvoltatorului imobiliar Forte Partners, cu aproape 4 milioane de euro, un teren pe care acesta vrea să construiască o clădire de birouri clasa A. Terenul este în apropiere de Palatul Telefoanelor, în spatele hotelului Novotel, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro.
Și MedLife a cumpărat un imobil de la operatorul telecom, situat pe bulevardul Banu Manta.
Operatorul telecom a anunțat, în 2014, lansarea unui proces de vânzare a proprietăților imobiliare, ca parte a strategiei companiei de valorificare a activelor sale imobiliare și de concentrare a eforturilor de dezvoltare pe activitățile specifice industriei telecom. Printre activele scoase la vânzare au fost Palatul Telefoanelor din București și alte două proprietăți din apropiere la un preț de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fără TVA.
În aprilie 2015, Telekom Romania Communications a anunțat că a pus în vânzare și reînchiriere parțială un pachet de 24 de proprietăți din București (12) și alte șapte orașe, și anume Bacău, Constanța, Oradea, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu și Timișoara. Întregul pachet are o suprafață utilă totală de 46.500 metri pătrați. Prețul de pornire a fost stabilit la 26,3 milioane de euro, în urma evaluărilor efectuate de companii independente.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Cu atenția captată de justiție, Puterea a scutit 100 de companii de stat de obligația managementului profesionistTot în aprilie 2015, operatorul a vândut omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, pentru suma 4,5 mlioane de euro, o clădire de birouri aflată vis a vis de Spitalul de Urgență Floreasca. Imobilul de peste 8.000 metri pătrați a fost cumpărat la prețul de pornire, Umbrărescu fiind singurul participant la licitație. În prezent, clădirea este sediul central al Băncii Române de Credit și Investiții (BRCI).
La nivelul anului 2014, Telekom a încasat 25,6 milioane de euro din valorificarea activelor vechi și colaterale, fondurile fiind utilizate pentru investiții. Pentru 2015, compania a estimat o sumă cuprinsă între 25 și 29 milioane de euro. Ulterior, operatorul nu a mai furnizat informații despre sumele încasate din vânzarea activelor.
Banii obținuți din vânzarea activelor au susținut investițiile operatorului în dezvoltarea infrastructurii, conform declarațiilor conducerii grupului.