Telekom România a demarat un nou proiect-pilot din sfera Smart City, implementat, de această dată, în orașul Piatra Neamț.
După proiectele disponibile deja în București și Constanța, Telekom lansează la Piatra Neamț al treilea proiect de tip Smart City din România în ultimii doi ani. Acesta include mai multe soluții inteligente, inclusiv o stație de încărcare pentru mașini electrice și un sistem inteligent de supraveghere video.
Locuitorii din Piatra Neamț și turiștii care vizitează centrul orașului vor putea folosi o piesă de mobilier stradal inteligent care face parte din noul proiect de tip Smart City. Aceștia își vor putea încărca telefoanele și vor putea accesa internetul prin intermediul unei bănci alimentate cu energie solară.
Același proiect prevede și punerea în funcțiune a unei stații de încărcare pentru mașinile electrice. Stația poate încărca simultan două mașini electrice într-un interval rezonabil de timp.
Proiectul include și o soluție de iluminat inteligent care își poate regla automat puterea în funcție de anumiți parametri. Astfel, se poate obține un consum mai mic de energie cu iluminatul stradal.
O stație de monitorizare a aerului va afișa în permanență pe un ecran mai mulți parametrii ai calității acestuia, precum temperatura, umiditatea, presiunea, nivelul CO2, radioactivitatea, ozonul, dioxidul de azot, dioxidul de sulf, monoxidul de carbon și pulberile în suspensie. Același ecran poate fi folosit de Primăria orașului și pentru a afișa informații de interes general.
În urma implementării acestui proiect, Primăria orașului va beneficia și de pe urma unui sistem inteligent de supraveghere video. Acesta analizează imaginile, putând identifica automat anumite situații cu potențial periculos, precum dispariția unui obiect sau plasarea unui obiect într-o zonă restricționată.
De asemenea, sistemul de supraveghere poate emite alerte în anumite situații, precum o persoană care se deplasează prea repede sau dacă este acoperită una dintre camerele care filmează. Monitorizarea și alertarea automatizate înseamnă că nu este necesară supravegherea în permanență de către un om.
Soluțiile care fac parte din noul proiect de tip Smart City implementat de Telekom Romania și care îi are pe cei de la Huawei în postura de partener tehnologic, vizează un răspuns performant la nevoile pe care un oraș și o societate modernă le au.
“Faptul că suntem la cel de-al treilea proiect pilot de tip Smart City vorbește despre consecvența Telekom Romania în misiunea de susținere a procesului de digitalizare a României. Soluțiile de tip Smart City oferite de compania noastră vin să completeze demersul administrației locale de a răspunde noilor nevoi ale cetățenilor în era digitalizării”, a declarat Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial, Segment Business, Telekom Romania.