Teamnet a intrat în insolvență. Divizia de investiții a Băncii Mondiale și Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, printre acționari

Teamnet a intrat în insolvență. Divizia de investiții a Băncii Mondiale și Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, printre acționari
scris 28 mar 2017

Teamnet International, companie IT care i-a aparținut lui Sebastian Ghiță, a  intrat în insolvență, cererea companiei, anunțată de Profit.ro din 17 martie, fiind avizată de Tribunalul Prahova.

Directorul general adjunct al companiei, Bogdan Nedelcu, a declarat atunci că lucrează la un proces de reorganizare și redefinire a modului intern de lucru.

Urmărește-ne și pe Google News

"Am luat această decizie la nivelul Board-ului Director pentru a ne susține mai departe ca business și pentru a ne onora angajamentele față de angajați, clienți, parteneri și furnizori. În perioada imediat următoare, ne vom concentra pe reducerea costurilor operaționale și optimizarea proceselor interne, menținând în același timp competențele existente în cadrul companiei. Totodată, vom asigura continuitate în dezvoltarea, implementarea și mentenanța sistemelor de care suntem responsabili atât în România, cât și în alte țări unde Teamnet își desfășoară activitatea”, a spus directorul.

 

Potrivit celor mai recente date disponibile la Ministerul Finanțelor, compania a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 316,8 milioane de lei, de la 338,1 milioane de lei în 2014, iar profitul net s-a diminuat cu aproape 10 milioane de lei, la 4,8 milioane de lei.

Datoriile Teamnet International au crescut în 2015 cu 3 milioane de lei, la 255,6 milioane de lei. Compania avea de recuperat creanțe în suma de 226,4 milioane de lei, de la 255,3 milioane de lei în 2014.

La începutul lunii martie, directorul Teamnet International, Bogdan Padiu, și administratorul Asesoft International, Cristian Anastasescu, au fost puși sub control judiciar în noul dosar care îl vizează pe Sebastian Ghiță, acuzat că a cerut peste 5 milioane de lei unor firme IT pentru contracte ale căror beneficiari au fost, între alții, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Transelectrica.

În ultimii ani au mai intrat în insolvență Asesoft Technologies, firmă controlată de Sebastian Ghiță, Romsys, unul dintre cei mai mari jucători IT&C locali, controlat de New Frontier Holding din Austria, dar și 2K Telekom, deținută integral de fratele fostului deputat Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță.

Grupul Teamnet a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de peste 110 milioane euro în 2015, în creștere cu 18% față de anul anterior.

EXCLUSIV Un operator poștal în insolvență cere ANCOM despăgubiri de peste 1 milion euro. Banii i-ar acoperi din datoriile către creditori CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un operator poștal în insolvență cere ANCOM despăgubiri de peste 1 milion euro. Banii i-ar acoperi din datoriile către creditori

Compania Teamnet a fost una dintre cele mai mari beneficiare de contracte cu statul român în sectorul IT, în perioada 201-2015,  potrivit unei liste publicate în luna mai de către Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR).

Teamnet se afla pe locul patru în topul contractelor cu statul, cu 26 de contracte încheiate cu 17 autorități, în valoare de 258,1 milioane lei (57,3 milioane euro).

Compania a fost controlată de omul de afaceri Sebastian Ghiță, care este și deputat, implicat în mai multe dosare de corupție deschise de DNA Ploiești.

Deși Ghiță susține că nu mai controlează Teamnet de mai mulți ani, procurorii DNA au pus, în iunie 2015, sechestru pe conturile bancare ale mai multor firme, inclusiv Teamnet, suspectate că ar fi controlate de acesta prin interpuși.

În acționariatul companiei au intrat și două instituții financiare internaționale: International Finance Corpo­ration (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale, și Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre. Anul trecut, divizia Băncii Mondiale și-a majorat chiar participația cu aproape 6 puncte procentuale, la 16,18%, după o investiție de 19,93 mili­oane de lei, potrivit datelor integratorului. În cadrul unei majorări în care au fost emise 10.581 acțiuni, IFC a subscris 8.391 titluri și a plătit 19,93 milioane de lei, din care 19,85 milioane de lei a fost prima de emisiune.

În afară de IFC, au mai cumpărat titluri noi alți 14 din cei 26 de acționari ai Teamnet International. Printre aceștia s-au numărat Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre și directorul general al companiei, Bogdan Padiu. Cel mai mare acționar al integratorului, Fintech Investment Ltd, societate înregistrată în Marea Britanie, nu a participat la operațiune.

În total, acționarii au plătit pe cele 10.581 acțiuni suma de 25,14 milioane de lei, din care prima de emisiune a fost de 25,04 milioane de lei. În urma operațiunii, Fintech Investment Ltd a ajuns să dețină 30,83% din capitalul social, de la 33,68%. IFC a urcat de la 10,35% la 16,18%, Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre și-a menținut cota la 8,33%, iar Bogdan Padiu a coborât de la 12,36% la 11,84%.

viewscnt
Afla mai multe despre
teamnet international
tribunal prahova
cerere
insolventa