Tarom a găsit soluția prin care să atenueze impactul negativ al fluctuației prețurilor la combustibil. Cumpără carburanți pe 2 ani, la preț fix

Tarom a găsit soluția prin care să atenueze impactul negativ al fluctuației prețurilor la combustibil. Cumpără carburanți pe 2 ani, la preț fix
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 28 aug 2018

Operatorul național aerian Tarom caută o soluție prin care să atenueze impactul negativ al fluctuației prețurilor la combustibil, după ce, în primul semestru, cheltuielile sale pentru carburanți au crescut cu 30%, pe fondul majorării tarifului mediu al kerosenului. “Peste 35 de milioane de lei din pierderea Tarom pe 2018 este cauzată de diferența de preț la combustibili. Chiar dacă prin creșterea de venituri reușim să neutralizăm această pierdere, ne-ar fi plăcut să dezvoltăm investiții cu acești bani”, spune pentru Profit.ro directorul general al companiei, Werner Wilhelm Wolff. Acum, compania a găsit o soluție: cumpără carburanți pe 2 ani, la un preț fix.

Astfel, Tarom vrea să cumpere prin licitație aproximativ 180 milioane de litri de carburanți pentru flota de aeronave, contractul urmând să fie derulat până în septembrie 2020.

Urmărește-ne și pe Google News

Prin această procedură, managementul companiei vrea să atenueze impactul negativ al fluctuației prețurilor la carburanți, după ce, în primele șase luni ale acestui an, cheltuielile Tarom cu combustibilul au crescut cu 30%, la 156,5 milioane de lei, pe fondul majorării tarifului mediu al kerosenului la peste 750 dolari SUA/tonă, de la aproape 600 dolari SUA/tonă în 2017.

“Cheltuielile Tarom cu combustibilul pentru aeronave au crescut exponențial față de anul trecut. Peste 35 de milioane de lei din pierderea TAROM pe 2018 este cauzată de diferența de preț la combustibili, față de aceeași perioadă a anului trecut. Chiar dacă prin creșterea de venituri reușim să neutralizăm această pierdere, ne-ar fi plăcut să dezvoltăm investiții cu acești bani”, a declarat pentru Profit.ro directorul general al companiei, Werner Wilhelm Wolff.

Tarom se luptă pentru Poșta Română cu o companie din Miami condusă de un rus CITEȘTE ȘI Tarom se luptă pentru Poșta Română cu o companie din Miami condusă de un rus

Din totalul cheltuielilor bugetate de Tarom pentru acest an, ponderea carburanților ajunge la 22%.

Tarom a raportat pierdere în ultimii 11 ani, iar noul șef al operatorului aerian, Werner Wolff, instalat în noiembrie 2017, are ca obiectiv punerea în practică a unui amplu proces de reorganizare a societății, care presupune, printre altele, renegocierea tuturor contractelor companiei. El a anunțat că măsurile de eficientizare a companiei vor avea ca efect și intrarea operatorului pe profit din acest an.

Unul dintre pașii Tarom în direcția eficientizării a fost lansarea, în luna aprilie a acestui an, a unei licitații pentru achiziționarea și implementarea unui sistem central de interfațare cu clienții și a serviciilor de mentenanță aferente (sistem central de interfațare cu clienții  - CRM; serviciu tip centru de contact pentru clienți – call center; infrastructura IT&C pentru sistemul central de interfațare cu clienții).

Fosta șefă a Tarom, Daniela Dragne, a fost detașată consilier la Ministerul pentru Mediul de Afaceri CITEȘTE ȘI Fosta șefă a Tarom, Daniela Dragne, a fost detașată consilier la Ministerul pentru Mediul de Afaceri

Contractul a fost semnat la mijlocul lunii iunie și se ridică la 1,735 milioane de euro, preț care include costul infrastructurii, al aplicației de CRM și al soluției de campanii de marketing, precum și costul serviciului de Contact Center, externalizat pe o perioada de 3 ani.

Sistemul va deveni operational la finele lunii viitoare, conform informațiilor transmise de Tarom la solicitarea Profit.ro.

Înființată în anul septembrie 1954, Tarom are ca obiect principal de activitate efectuarea de transporturi aeriene interne și internaționale de călători, bagaje, mărfuri și poștă pe curse regulate și charter.

Flota companiei numără 25 de aeronave de tip ATR, Boeing și Airbus.

Tarom va opera zboruri și spre Berlin CITEȘTE ȘI Tarom va opera zboruri și spre Berlin

Potrivit www.termene.ro, Tarom a raportat pierderi în fiecare an al intervalului 2008 – 2016 care, cumulate, au depășit 1,3 miliarde de lei. Anul trecut, pierderile companiei au fost de 172,4 milioane de lei.

Pentru acest an, veniturile previzionate ale Tarom sunt cu 21,3% mai mari față cele din 2017, până la 1,5 miliarde lei, potrivit bugetului pentru anul 2018, propus de către conducerea companiei și aprobat prin Hotărâre de Guvern.

Operatorul aerian estimează pentru acest an un profit brut de 27.470 lei, la venituri totale de 1,5 miliarde lei.

În plus, pentru acest an, Tarom a prevăzut o sumă de 440,25 milioane lei pentru investiții.

”Din această sumă, peste 10% sunt fonduri destinate investițiilor pe sectorul IT. Creșterea totală la capitolul investiții este de 64,4%, față de bugetul companiei pentru anul 2017”, se arăta într-un comunicat al companiei transmis în prima parte a anului.

Principalii competitori ai companiei sunt Wizz Air, Blue Air și Ryanair.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarom
licitatie
carburanti
combustibil