Trei sferturi dintre români se așteaptă să primească o pensie de peste 500 de euro, în condițiile în care mai mult de o treime dintre aceștia nu economisesc deloc, iar numărul celor care primesc în prezent o pensie peste acest prag reprezintă doar 1,03% din totalul pensionarilor, potrivit unui studiu național realizat pe platforma iVox, la solicitarea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), cu ocazia aniversării a 10 ani de pensii private obligatorii pe piața românească.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Desfășurat în perioada 15-29 septembrie, la studiu au participat 1.827 români, utilizatori de interet, din mediul urban.
Studiul a scos în evidență că 36% din respondenți pun deoparte sub 300 de lei pe lună, adică puțin peste 50 euro, iar 25% dintre cei intervievați au răspuns că reușesc să economisească peste 300 de lei pe lună.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La întrebarea “Ce vă împiedică să faceți economii mai mari decât faceți deja?”, 70% din respondenți au afirmat că veniturile reduse sunt cauza. Doar circa 5% au declarat că au încredere în pensia pe care o vor primi de la stat, motiv pentru care nu consideră că vor avea nevoie de economii suplimentare.
“Românii au așteptări mari de la pensia pe care o vor primi la bătrânețe, deși în acest moment nu pot să pună deoparte bani pentru a avea o bătrânețe fără griji, iar diferența între așteptările românilor și realitatea curentă este foarte mare”, a afirmat Iulius Postolache, președintele APAPR, prezent la un eveniment specialitate.
Și Europa se confruntă cu provocarea menținerii unui sistem sustenabil de pensie, în condițiile în care raportul dintre populația de peste 64 de ani și populația activă va crește de la 28%, cât era în 2015, la 51%, până în 2050, potrivit OECD.
În aceste condiții, Pilonul I de pensii (pensiile obligatorii de stat) se va confrunta cu adevărate provocări.
Dacă în 2013, populația Europei atingea 502 milioane de locuitori, până în anul 2060, va ajunge la 523 de milioane de locuitori.
În același timp, va crește și gradul de îmbătrânire a populației, de la 13,3%, în prezent (persoane între 65-79 de ani) la 16,6%, în 2060, iar rata celor peste 80 de ani se va dubla, de la 51,%, cât este în prezent, la 11,8%, în 2060.
Ponderea forței de muncă activă va scădea, de asemenea, de la 211 milioane de angajați (în prezent), la 202 milioane de angajați, în 2016.
CITEȘTE ȘI ASF caută consultant pentru calcularea tarifului de referință la polițele RCA. Anterior, instituția a respins oferta Pricewaterhousecoopers AuditȚările cu cele mai bune sisteme de pensii din lume au mizat pe sisteme mixte de pensii, care îmbină pensia privată de stat cu pensia privată obligatorie. Astfel, Danemarca este considerată țara cu cel mai bun sistem de pensii din lume, potrivit Melbourne Mercer Global Pension Index, urmată de Olanda și de Australia.
“În acest context, scenariul care arată că vom fi nevoiți să muncim mai mult, respectiv dincolo de actuala vârstă de pensionare, are o probabilitate în creștere”, a spus vicepreședintele CFA Romania, Dorin Alexandru Badea.
La sfârșitul lunii septembrie 2017, în România existau 7 milioane de participanți la fondurile de pensii Pilon II, suma cumulată în conturile lor depășind 38 de miliarde de lei, iar câștigul total fiind de circa 7 miliarde de lei.
Valoarea medie a unui cont este de aproximativ 5.500 de lei, în timp ce peste un milion de participanți au peste 10.000 de lei în cont.
Pentru acest prim deceniu, randamentul mediu anualizat al Pilonului II se ridică la 9,1%, potrivit datelor APAPR.