Stolojan: Măsurile de austeritate nu le iei că vrei tu, ne obligă piața. În momentul în care piața internațională va avea percepția că România nu e ok, finanțarea se oprește/ Intri în măsuri de austeritate vrând-nevrând

Stolojan: Măsurile de austeritate nu le iei că vrei tu, ne obligă piața. În momentul în care piața internațională va avea percepția că România nu e ok, finanțarea se oprește/ Intri în măsuri de austeritate vrând-nevrând

Inquam Photos

scris 17 iul 2022

Fostul lider PNL Theodor Stolojan consideră că măsurile de austeritate nu le iei pentru că vrei, ci pentru că te obligă piața, precizând că în momentul în care piața internațională și piața de capital din țară vor avea percepția că România nu este ok, atunci finanțarea se oprește și intri în măsuri de austeritate chiar dacă vrei sau nu vrei. 

Theodor Stolojan a fost întrebat, la Prima TV, ce se va întâmpla când Guvernul nu va mai subvenționa prețul la gaze naturale din aprilie anul viitor.

Urmărește-ne și pe Google News

“Răspunsul e simplu. Ce înseamnă a subvenționa? Înseamnă că eu le dau la un alt preț mai mic decât cel care e reglementat de piața liberă. Asta înseamnă că mesajul pe care îl dau firmelor și populației e: ”Fraților, mergeți ca până acum, nimic nu s-a schimbat!”. Nu ăsta e mesajul corect economic. În mod normal, din punctul meu de vedere, dacă asta e noua realitate economică și asta este, cu prețuri mari la țiței, la gaze naturale, ele trebuie lăsate să se reflecte în întreaga economie”, a afirmat Theodor Stolojan, citat de News.ro.

El a precizat că România a frânat propagarea în întreaga economie a influenței prețurilor la energie,

Daea, întrebat dacă slujbele religioase ajută la combaterea secetei CITEȘTE ȘI Daea, întrebat dacă slujbele religioase ajută la combaterea secetei

“Discutăm de o nouă repoziționare a tuturor prețurilor relative din economie, ținând seama de această realitate nouă la energie, inclusiv prețul forței de muncă, salariile, totul, inclusiv toate veniturile sociale, persoane cu dizabilități, totul trebuie recalibrat la această realitate nouă. Sigur că unele firme pot ce pot să împingă mai departe influența negativă în costuri la produsele sale, altele nu pot și trebuie să mai reducă din profituri, altele dispar pur și simplu dar, apar altele noi. Ăsta este procesul economic pe care noi la ora actuală, ce am făcut, l-am frânat. Vedeți, ultimele date de inflație sunt 15 %, dar în condițiile în care eu am frânat propagarea în întreaga economie a influenței prețurilor la energie, în special la țiței, produse petroliere, gaze naturale. Sigur că din punct de vedere social nu e ușor de acceptat acest raționament economic, dar până la urmă ajungi acolo”, a explicat fostul premier.

El consideră că măsurile de austeritate nu trebuie luate de guvernanți, ci pentru că ne va obliga piața.

”A fost declarația următoare făcută și de președintele țării și de alți oficiali: ”Noi nu vom accepta de data asta măsuri de austeritate, pentru că ele ne duc în recesiune, pentru că am văzut ce s-a întâmplat în 2008 – 2009”,  ceea ce e corect din punct de vedere politic și social. Din punct de vedere economic, însă, măsurile de austeritate nu le iei că vrei tu, le iei, ne obligă piața. În momentul în care piața internațională și piața de capital din țară va avea percepția că România nu e ok, în momentul ăla finanțarea se oprește, finanțarea deficitului comercial extern, finanțarea deficitului bugetar și atunci intri în măsuri de austeritate vrând-nevrând. Adică, nu poți să lași o economie să înceapă să se descurce haotic, începi să iei măsuri”, a mai afirmat fostul lider PNL.

Stolojan a mai fost întrebat dacă el crede că vom ajunge la raționalizarea gazelor naturale în această iarnă.

Blue Air rămâne încă un an în concordat preventiv, un mecanism de prevenire a insolvenței. Acționarul principal preia și atribuțiile de director general CITEȘTE ȘI Blue Air rămâne încă un an în concordat preventiv, un mecanism de prevenire a insolvenței. Acționarul principal preia și atribuțiile de director general

“Nu, nu vom ajunge. Sigur în măsura în care întârzie exploatările din Marea Neagră, e posibil să avem unele probleme de a reduce în anumite perioade activitatea unor întreprinderi mari consumatoare de gaz natural, dacă nu și-au luat ele singure măsura să reducă, cum s-a întâmplat cu combinatul de îngrășăminte de la Târgu Mureș. Dar fac o paranteză. Asta nu înseamnă să nu ajut, dar trebuie să ajut punctual. Eu nu mai pot să consider populația, cetățenii României, ca o masă cam de aceeași putere. Avem circa 1.000.000 de angajați care câștigă peste 1000 de euro net în mână, bașca fel de fel de alte bonusuri, beneficii pe care Guvernul încearcă acum să le limiteze. Pe cine ajută, să zicem, subvenția la combustibil pentru toată lumea. Ăia cu mașini, cu SUV-uri? Vreau să îi ajut pe cei cu venituri modeste, da, dar de fapt, cel mai mult îi ajut pe ăștia care au mașini, super mașini, care consumă foarte mult”, a mai declarat Stolojan.

El susține că politica aceasta de subvenție pentru toată lumea este una proastă, care aduce deficite.

“Politica asta de subvenție pentru toată lumea, pentru toate firmele, e cea mai proastă politică și te aduce în deficite. Uite, România are deficite foarte mari, care au avut rațiunea lor în pandemie, dar, mă rog, acum este mai complicat, pe lângă faptul, să nu uităm, că situația în care suntem noi acum ni se datorează în primul rând nouă, românilor. Sigur, războiul din Ucraina, dar cum e posibil să ai termen de dare în funcțiune a termocentralei pe gaze naturale de la Iernut, 2019, tu să fii în 2022 și să-ți propui să o dai în funcțiune la sfârșitul lui 2023. Cine-i de vină?”, a mai declarat Stolojan.

viewscnt
Afla mai multe despre
stolojan
austeritate