Statul vrea să dubleze capitalul Eximasig, cu pierderi ridicate în 2010-2016

Statul vrea să dubleze capitalul Eximasig, cu pierderi ridicate în 2010-2016
scris 26 oct 2018

Eximasig, companie controlată indirect de stat, urmează să își majoreze capitalul social cu 20 de milioane de lei, de la 18,82 milioane de lei la 38,82 milioane de lei, prin aport în numerar al acționarilor.

Operațiunea va fi însoțită de emiterea unui număr de 10 milioane de acțiuni, cu o valoare nominală de 2 lei/titlu.

Urmărește-ne și pe Google News

Acționarul majoritar al asigurătorului este Eximbank, bancă controlată de Ministerul Finanțelor, cu 97,06%. Restul titlurilor revin mai multor persoane fizice.

Vitezele medii de transfer de date au crescut. Orange a detronat RCS&RDS la internetul fix, prin dublarea vitezei. Aproape toți operatorii sunt însă în creștere CITEȘTE ȘI Vitezele medii de transfer de date au crescut. Orange a detronat RCS&RDS la internetul fix, prin dublarea vitezei. Aproape toți operatorii sunt însă în creștere

Pentru acoperirea parțială a pierderilor cumulate în anii precedenți, acționarii asigurătorului au hotărât, în luna mai 2017, diminuarea capitalului social cu 50%, de la 37,64 milioane de lei la 18,82 milioane de lei.

Subscrierile Eximasig au crescut anul trecut cu 10,4%, la 12,83 milioane de lei, în condițiile în care în buget era estimat un avans al veniturilor de 80% față de 2016.

Majorarea subscrierilor urma să fie susținută de participarea companiei la proiectele de infrastructură preconizate să fie demarate/continuate de autoritățile publice, se arată într-un document analizat de Profit.ro. În 2017, cheltuielile de capital ale statului au scăzut însă cu  30% față de nivelul programat la începutul anului.

În privința rezultatului exercițiului financiar, asigurătorul a prevăzut pentru 2017 o pierdere de 350.000 lei, dar a închis anul trecut pe plus, pentru prima dată de la începerea activității, în anul 2010, profitul net fiind de 212.857 lei.

Pierderile cumulate de companie în perioada 2010 – 2016 au depășit 48 milioane de lei, conform datelor www.termene.ro.

Rezultatul pozitiv este efectul creșterii veniturilor netehnice ale companiei, respectiv al veniturilor din afara activității de bază a companiei, subscrierea de polițe, precum și al diminuării unor cheltuieli, cum ar fi cele cu personalul (-11%), cu protocolul (-22%) și cu deplasările (-43%).

Pe de altă parte, contul tehnic al companiei, documentul care reflectă rezultatele companiei din activitatea de subscriere (emitere) a polițelor, arată o pierdere de 365.820 lei, de la 19,64 milioane de lei în 2016.

ASF atacă în procesul cu fostul șef al Asirom CITEȘTE ȘI ASF atacă în procesul cu fostul șef al Asirom

Potrivit datelor analizate de Profit.ro, asigurările de garanții au cumulat subscrieri de 8,92 milioane de lei, aproape dublu față de 2016, fiind urmate de asigurările de bunuri – 2,61 milioane de lei, de la 1,44 milioane de lei față de anul precedent. Cele două categorii de polițe au fost singurele care au înregistrat creșteri față de 2016.

În schimb, asigurările de credite au scăzut de la 2,77 milioane de lei în 2016 la sub 10.000 lei anul trecut, pe fondul micșorării portofoliului de asigurați ca urmare a insolvenței Romcab și Polisano.

Watford Insurance, cel mai nou jucător pe piața RCA din România, va vinde polițe pentru proprietăți, accidente, sănătate sau aviație CITEȘTE ȘI Watford Insurance, cel mai nou jucător pe piața RCA din România, va vinde polițe pentru proprietăți, accidente, sănătate sau aviație

Asigurările de construcții montaj au scăzut cu 58%, la 572.841 lei, iar cele de răspundere civilă față de terți cu 54%, la 698.351 lei, motivul fiind lipsa înregistrărilor de prime aferente polițelor  subscrise pe teritoriul Italiei în anii precedenți.

“Excluzând polițele pe Italia, primele subscrise au înregistrat o creștere de 123% ca urmare a preluării în asigurare de noi clienți”, se arată într-un document al Eximasig analizat de Profit.ro.

Cel mai important canal de distribuție al companiei îl reprezintă brokerii, cu o pondere de 90%, diferența revenind agenților, contractelor directe și Eximbank, acționarul majoritar al asigurătorului.

Eximasig a plătit anul trecut despăgubiri de 17,44 milioane de lei pentru 24 de dosare de daună, de la 12,87 milioane de lei în 2016.

Societatea a fost înființată în 2009, în urma recomandărilor Comisiei Europene, care a solicitat separarea celor două activități ale Eximbank – creditare și asigurări. Activitatea de subscriere a început în 2010.

Eximasig este specializată în asigurarea riscurilor financiare și a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ș.a.) asociate operațiunilor de export, cât și operațiunilor comerciale interne.

viewscnt
Afla mai multe despre
eximasig
ecimbank
capital
majorare