Participanții la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul 2) pot da în judecată statul și să solicite despăgubiri pentru că, prin diminuarea contribuției, suma acumulată în contul personal a fost afectată negativ, a declarat miercuri senatorul PNL Iulia Scântei la FIAR 2018.
“Există această posibilitate, dar ea poate fi pusă în practică peste 20 – 25 de ani, când actualii participanți la Pilonul 2, cei mai mulți dintre ei, vor deveni pensionari și vor avea, astfel, calitate procesuală într-un viitor demers în instanță”, a afirmat Scântei.
Nerespectarea de către stat a calendarului de creștere a contribuțiilor la Pilonul II, conform Legii 411/2004, a avut ca efect diminuarea cu 12,9% a sumelor acumulate în conturile românilor, potrivit datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu toate că legislația prevedea un calendar de creștere a contribuției virate către Pilonul 2 de la 2% (din venitul brut al fiecărui salariat) în 2008 la 6% în 2016, contribuția a ajuns la 5,1% în 2016 și 2017 și a scăzut la 3,75% în 2018.
“Practic, din cauza nerespectării legii de către stat, românii au acum, după 10 ani de funcționare a Pilonului II, sume cu 12,9% mai mici în contul personal de pensie private decât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată. Impactul negativ la nivelul Pilonului II este de 1,1 miliarde de euro (contribuții nevirate)”, declara Radu Crăciun, membru în Consiliul Director al APAPR, prezent la 17 aprilie 2018 în Comisia economică, industrii și servicii a Senatului.
Activele celor 7 fonduri de pensii private obligatorii depășesc 42 miliarde de lei, bani acumulați în conturile a peste 7 milioane de participanți.