Raluca Țintoiu, fosta șefă a NN Pensii Private, care a primit cea mai dură amendă aplicată vreodată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a venit astăzi în instanță pentru a cere, prin intermediul avocatului, atât anularea amenzii, cât și reautorizarea ca director general al administratorului de pensii. Țintoiu vrea ca instanța să oblige ASF să-i plătească și 1.000 euro ca daune morale.
Prin intermediul avocatului, Țintoiu a susținut astăzi în fața judecătorului că sancțiunea care i-a fost aplicată nu a respectat procedurile, deoarece la dosar nu există dovezi privind derularea unui control anterior amenzii aplicate, iar hotărârea de sancționare nu a fost adopată de Consiliul instituției, ci doar de o parte din membrii acestuia.
“Legea contenciosului administrativ stabilește că este obligatoriu să fie depuse la dosar toate actele care au stat la baza emiterii deciziei de sancționare. Noi am arătat că există trei categorii de acte care ar trebui să existe și care nu sunt la dosar. Și instanța a acceptat punctul nostru de vedere și a pus în vedere ASF să lămurească această situație. Consiliul ASF, potrivit Legii de reglementare, înseamnă un organ colegial care cuprinde un număr de membri. Din actele depuse la dosar nu rezultă că acel Consiliu ar fi luat sancțiunea, ci alte persoane, respectiv prim-vicepreședintele ASF, vicepreședintele ASF și alții. Urmează să fie lămurit cine a luat decizia sancțiunii. O sancțiune se emite, potrivit dispozițiilor legii, în urma unui control. Din probele aflate la dosar, nu a existat niciun control anterior sancțiunii, ci unul ulterior. Noi am cerut să se lămurească dacă a existat un control și, dacă da, ce fel de control, în ce perioadă s-a desfășurat și care a fost scopul controlului. Din analiza informațiilor actuale din dosar reiese că nu există dovezi privind existența unui control anterior sacțiunii. Dacă a existat, vor fi depuse de către ASF dovezile respective. Dacă nu a existat, consecințele acestei situații vor fi discutate atunci când se va soluționa pe fond cauza”, a declarat avocatul fostului șef al NN Pensii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De partea cealaltă, ASF a susținut, prin intermediul avocatului, că sancțiunile au fost aplicate conform procedurilor legale.
Fostului director general al NN Pensii, Ralucăi Țintoiu, i-a fost retrasă autorizația și aplicată o amendă de 100.000 lei, pe 13 aprilie 2017, după o decizie-fulger, luată de Consiliul ASF în doar câteva ore. Țintoiu era director general la NN Pensii din septembrie 2013.
Anterior amenzii primite de către NN, și alți reprezentanți ai mediului privat, printre care Radu Crăciun, CEO al BCR Pensii, au lăsat de înțeles că este posibilă o intervenție a statului asupra pilonului II.
Ulterior, așa cum Profit.ro a arătat în premieră, au avut loc discuții concrete privind “reformarea” pilonului II. S-au luat în calcul mai multe variante, printre care reducerea contribuției sau introducerea posibilității ca oamenii să opteze între fondurile de la Pilonul II și pensia de stat (Pilonul I).
CITEȘTE ȘI Viitorii pensionari români au acumulat în conturile private aproape 10 miliarde de euroAceastă din urmă variantă fusese avansată, chiar la numire, de fostul ministru al Finanțelor Ionuț Mișa și negată la acea vreme de către președintele PSD, Liviu Dragnea.
Țintoiu a cerut instanței anularea deciziei de sancționare, cu obligarea ASF de a-i restitui contravaloarea amenzii deja achitate, de 100.000 lei.
De asemenea, fosta șefă NN Pensii solicită înlocuirea sancțiunii aplicate cu o sancțiune mai ușoară, respectiv cu un avertisment scris sau amendă mai mică, dar fără retragerea autorizației de director general al administratorului de pensii.
În plus, Țintoiu vrea ca instanța să oblige ASF să-i plătească 1.000 euro ca daune morale.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF a decis să impună plăți rapide administratorilor de pensii private. Jucători: este în seria acțiunilor care vizează destabilizarea Pilonului IIPrin sancțiunea aplicată în aprilie 2017, Țintoiu are interdicție, pe o perioadă de 10 ani, să candideze pe o funcție care necesită avizul ASF sau al unei instituții similare din UE.
Guvernul a anunțat, la finele lunii octombrie 2017, reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii de la 5,1% în prezent la 3,75%, însă suma care ar urma să fie virată de anul viitor nu se schimbă, în contextul în care procentajul mai mic din 2018 va fi aplicat la un salariu brut mărit cu peste 20%, ca urmare a transferului în salariul brut a contribuțiilor plătite în prezent de angajator pentru angajat. "Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puțin aceeași la anul”, a declarat atunci, în ședință de guvern, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.
CITEȘTE ȘI Mihai Tudose: Pilonul II de pensii va deveni opționalPotrivit calculelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), reducerea contribuției pentru Pilonul II de la procentul actual de 5,1% la 3,75%, în locul majorării la 6%, conform legii, va însemna o reducere de 20% a pensiilor private pentru români.
”Reducerea în premieră a contribuției de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite însă un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puțin 20% pentru viitorii pensionari și potențial mai scăzut de finanțare a afacerilor românești prin intermediul pieței de capital”, se arăta într-un comunicat al asociației din 8 noiembrie 2017.
NN Pensii este cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România.