Autoritățile au realizat un scenariu de risc în privința unui cutremur puternic în zona Vrancei, care are o perioadă medie de recurență de 1.000 de ani. S-a luat în considerare că declașarea și producerea cutremurului ar avea loc noaptea, iar 95% din populație s-ar afla în clădiri rezidențiale.
Costul s-ar ridica la aproape 10 miliarde euro (9,97 miliarde, mai exact). Valoarea costurilor de intervenție ar fi de 2,69 miliarde euro, iar cea a pierderilor materiale de 6,11 miliarde euro, scrie Hotnews.ro.
"În cazul producerii unui cutremur major în 2022 impactul asupra PIB-ului și variabilelor fiscale este semnificativ. În anul impactului creșterea PIB-ului este estimată a se reduce cu aproximativ 0,7 puncte procentuale urmând ca în următorii ani să revină la traiectoria inițială de creștere ca urmare a refacerii capitalului afectat de cutremur", se arată în strategia fiscal-bugetară.
În ceea ce privește deficitul bugetar, scenariul simulat indică o creștere anuală a acestuia cu aproximativ 1.4 puncte procentuale în perioada 2022-2024.