Departamentul de Stat al Statelor Unite a anunțat sâmbătă impunerea unei a doua serii de sancțiuni Rusiei, pentru folosirea neurotoxinei noviciok în încercarea de asasinare a fostului dublu agent rus Sergei Skripal și a fiicei acestuia Iulia Skripal, care a avut loc în Marea Britanie, pe 4 martie 2018.
Acest act a pus în pericol mii de vieți în Salisbury și Amesbury și a dus la spitalizarea lui Sergei Skripal și a Iuliei Skripal, a unui ofițer de poliție britanic și a doi civili, dintre care unul a murit în urma expunerii la neurotoxină, scrie News.ro.
A doua rundă de sancțiuni va include:
Opoziția Statelor Unite la orice împrumut sau asistență financiară sau tehnică destinate Rusiei din partea instituțiilor financiare internaționale, cum ar fi Banca Mondială sau Fondului Monetar Internațional (FMI).
Interzicerea participării băncilor americane la piața primară a obligațiunilor guvernamentale ale Rusiei denominate în alte monede decât rubla sau acordarea de împrumuturi în valută guvernului rus.
Suplimentarea restricțiilor pentru autorizarea exporturilor de bunuri și tehnologie controlate de Departamentul pentru Comerț.
Ca și în cazul primei runde de sancțiuni, măsurile vor intra în vigoare după o perioadă de notificare a Congresului de 15 zile și vor rămâne în vigoare minimum 12 luni.
La începutul lui august 2018, administrația lui Donald Trump a ajuns la concluzia că autoritățile ruse se află în spatele atacului cu agent chimic noviciok și a impus un prim rând de sancțiuni economice Moscovei, vizând exportul anumitor produse tehnologice și vânzarea de armament către Rusia.
În baza unei legi din 1991 cu privire la armamentul chimic, Washingtonul a dat atunci Rusiei termen 90 de zile, până la 6 noiembrie, să declare dacă mai folosește armament chimic sau biologic, să se angajeze să nu o mai facă în viitor și să permită inspecții în vederea asigurării asupra faptului că le-a eliminat. Altfel, noi sancțiuni ”drastice” urmează să-i fie impuse, a amenințat atunci administrația americană.
Și relațiile între Marea Britanie și Rusia s-au deteriorat puternic în urma otrăvirii lui Serghei Skripal, un fost colonel din cadrul serviciilor militare ruse de informații (GRU), și a fiicei acestuia, Iulia, în martie 2018, la Salisbury, în Anglia. Familia Skripal a supraviețuit, însă Londra acuză Moscova de otrăvire, ceea ce rușii dezmint.