Un număr de 17 firme au participat la sesiunea de consultare organizată de Serviciul Român de Informații (SRI) pentru componenta de securitate cibernetică a viitorului cloud guvernamental. În cadrul procedurii, conform unui document analizat de Profit.ro, SRI a primit 147 de soluții de securitate, dintre care 125 de produse hardware și software, 16 servicii și 6 soluții integrate de tip hibrid (cloud și on-prem).
Proiectul cloud-ului guvernamental este la acest moment în centrul unei dispute - VEZI AICI
Participanții la consultare au fost ATOS Convergence Creators, Best Internet Security, Check Point Software Technologies, Critical Technologies, Cyber Dacians, Datanet Systems, Ernst&Young, General Microsoft, CIBM Security Services, Kapsch Romania, Mida Soft Business, Oracle Romania, Orange România Communications (fost Telekom România Communications, fost Romtelecom), Palo Alto Networks, Power Net Consulting, S&T Romania și Trend Micro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Propunerile primite au acoperit o plajă difersificată de producători, tehnologii și modalități de implementare, care asigură securizarea cloud-ului guvernamental, respectând principiile enumerate în consultarea de piață. Astfel, au fost identificate o serie de soluții care apar în cadrul propunerilor mai multor operatori economici, bazându-se pe tehnologii dezvoltate de către producători precum PaloAlto, CheckPoint și Microsoft", se arată în document.
SRI apreciază că, în urma analizei propunerilor primite, există instrumentele necesare pentru asigurarea securității cibernetice a cloud-ului guvernamental.
"În același timp, estimările de costuri, primite în cadrul propunerilor, se încadrează în bugetul previzionat", se mai spune în document.
SRI intenționează să achiziționeze produse cu grad ridicat de complexitate tehnică constând în soluții de securitate cibernetică pentru care dorește să definească specificațiile tehnice și valoarea estimată astfel încât să încurajeze participarea la viitoare procedură a tuturor operatorilor economici care prezintă capabilități tehnice performante în acest sector de activitate.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Vicepreședintele ANIS avertizează cu privire la implementarea Cloud-ului Guvernamental: Descurajează achizițiile de tehnologii, va costa bani din bugetul de stat în fiecare an, pune monopol pe piață. Asta va fi realitatea!Consultarea pieței a avut ca scop identificarea posibilelor soluții de definire specificațiilor tehnice pentru soluțiile de securitate cibernetică respectiv identificarea valorii estimate reale și actuale a achiziției, identificarea capacității pieței de a furniza soluții cu privire la definirea specificațiilor tehnice pentru soluțiile de securitate cibernetică (potențiali ofertanți) precum și cu privire la valoarea estimată a unor astfel de produse, furnizarea de informații în legătură cu dezvoltarea capacității pieței în acest sector, informații care vor crește gradul de cunoaștere a pieței de către autoritatea contractantă și reducerea numărului de solicitări de clarificări la documentația de atribuire și/sau depunerea de contestații, efectuate ulterior inițierii procedurii de atribuire.
Implementarea proiectului cloud guvernamental este o prioritate asumată de către Guvern în Programul de guvernare și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) - Componenta 7 - Transformare digitală.
Cloud-ul guvernamantal va fi o infrastructură digitală coerentă și integrată la nivelul administrației publice din România, care va oferi servicii digitale de înaltă calitate atât cetățenilor, cât și companiilor.
CITEȘTE ȘI ANIS: Nu ne opunem cloud-ului guveramental, dar actuala formă a proiectului OUG va conduce la crearea unor monopoluri și va bloca eforturile de digitalizare ale RomânieiPrin realizarea acestui proiect vor fi create condițiile pentru adoptarea tehnologiilor digitale în toate sectoarele și domeniile de activitate ale instituțiilor statului și pentru creșterea numarului de cetațeni și companii care vor putea beneficia și fructifica oportunitățile oferite de digitalizare.
Implementarea pe scară largă a soluțiilor digitale va contribui, la creșterea gradului de transparentizare a activității autorităților statului și la reducerea barierelor birocratice, contribuind, de asemenea, la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a organizat o sesiune de consultare pentru identificarea soluțiilor de implementare a infrastructurii TIC și de securitate ale cloud-ului guvernamental la nivel IaaS și PaaS.