Alte mii de persoane au fost evacuate sâmbătă din casele lor de pe insula spaniolă Tenerife, în timp ce un incendiu de vegetație care face ravagii în nordul insulei rămâne scăpat de sub control, dar zonele turistice importante au fost cruțate până acum, relatează Reuters.
Serviciile de urgență din Insulele Canare au declarat că peste 26.000 de persoane au fost evacuate până sâmbătă după-amiază, potrivit estimărilor provizorii, o creștere exponențială față de numai 4.500 de persoane, câte erau vineri, potrivit Newes.ro.
Unsprezece localități sunt acum afectate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Flăcările violente au luminat cerul peste noapte, iar sâmbătă au fost văzute elicoptere aruncând apă în zonele din apropierea locuințelor unde fumul se ridica în aer.
Incendiul a izbucnit miercuri într-un parc național muntos din jurul vulcanului Teide - cel mai înalt vârf din Spania - în condiții de vreme caldă și uscată.
Sâmbătă dimineață au fost ordonate mai multe evacuări din cauza înrăutățirii vremii în timpul nopții, inclusiv a creșterii temperaturilor și a vântului mai puternic, a declarat liderul regional Fernando Clavijo într-o conferință de presă. El a declarat că fumul gros a îngreunat eforturile de stingere a incendiului din aer.
Aproximativ 5.000 de hectare au fost devastate de flăcări până în prezent, pe un perimetru de 50 km.
Incendiul a fost de o amploare care nu a mai fost văzută până acum în Insulele Canare, a declarat președinta Consiliului din Tenerife, Rosa Davila. Ea a declarat că prioritatea este de a "proteja viețile oamenilor".
Din fericire, incendiul nu a distrus nicio casă până în prezent, a adăugat ea.
În La Victoria, în nord-vestul insulei, unele persoane care au fost evacuate au primit ajutor medical.
"În noaptea dinaintea sosirii noastre, am trecut prin momente destul de grele. Totul ardea... acoperișurile erau pline (de cenușă)", a declarat Paulina Fernandez, în vârstă de 58 de ani, pentru Reuters.
O preocupare majoră pentru mulți dintre cei evacuați a fost legată de animalele lor. Unii au fost nevoiți să le lase acasă, în timp ce imagini surprinse de Reuters arată cum alți localnici își pun caii la adăpost.
Zonele turistice populare ale insulei nu au fost afectate până în prezent, iar cele două aeroporturi ale sale au funcționat în mod normal.
Căldura toridă și vremea uscată din această vară au contribuit la incendii de vegetație neobișnuit de grave în Europa, inclusiv pe insula spaniolă La Palma, în luna iulie, dar și pe continentul american, în Canada. Incendiile de pe insula Maui din Hawaii, la începutul acestei luni, au ucis peste 110 persoane și au distrus orașul istoric Lahaina, o stațiune turistică.
Oamenii de știință spun că schimbările climatice au dus la fenomene meteorologice extreme mai frecvente și mai puternice.