Senatul a votat, marți seară, un proiect inițiat de parlamentarul PNL Alina Gorghiu, care prevede executarea la domiciliu, sub anumite condiții, a pedepselor de până în 7 ani de închisoare.
Proiectul de lege a trecut lejer în Senat, cu 128 de voturi "pentru" și două abțineri, Camera Deputaților este for decizional în acest caz, scrie ziare.com
Proiectul a fost inițiat pe 10 decembrie 2019 de senatorul PNL Alina Gorghiu. De atunci, inițiativa a fost avizată pozitiv de Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social și de Comisia Juridică din Senat.
Modificările aduse Codului Penal
În esență, este vorba de o modificare a Codului Penal, unde este introdusă secțiunea "Condițiile executării la domiciliu a pedepsei închisorii."
Potrivit proiectului, instanța poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite mai multe condiții:
- Pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani;
- Infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepția cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
- Infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerata în folosul comunității;
- În raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
Proiectul legislativ prevede și executarea închisorii în regim mixt: în timpul săptămânii la domiciliu, în weekend la penitenciar.
"În raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, cu respectarea condițiilor prevăzute de art 98*1-98*7, dacă apreciază că este necesar pentru prevenirea infractorului de la svaarsirea de noi fapte penale, instanță poate dispune individualizarea mixtă a executării pedepsei închisorii: în timpul săptămânii la domiciliu, iar în zilele de sâmbătă și duminică în penitenciar," se arată în proiectul legislativ.
Una dintre prevederile proiectului este aceea că persoanele condamnate la pedeapsa închisorii pentru care s-a dispus executarea acesteia la domiciliu vor fi supravegheate în permanență prin intermediul unei brățări electronice.