Sindicatul Liber Navalistul orgenizează un protest în fața Ministerului Economiei, pentru a cere redresarea Șantierului Naval Mangalia și renunțarea la concedieri.
De asemenea, sindicaliștii au transmis o scrisoare deschisă către Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România și către conducerea grupului DAMEN, scrie News.ro.
”Ministrul Bogdan Ivan a anunțat că a convocat pentru azi, la sediul Ministerului Economiei, administratorul judiciar pentru a solicita amânarea concedierilor (aprox. 200 posturi) iminente la Șantierul Naval Mangalia, în urma protestului”, au transmis sindicaliștii.
Aceștia au adresat o scrisoare deschisă Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România și conducerii grupului DAMEN.
”Sindicatul Liber Navalistul, sindicat reprezentativ la nivelul Damen Shipyards Mangalia S.A., având ca obiectiv reprezentarea și apărarea drepturilor angajaților din acest șantier naval, vă adresăm această solicitare fermă astfel încât DAMEN HOLDING B.V. să-și asume responsabilitatea care îi revine, în calitate de acționar și deținător al managementului al managementului operațional al celui mai mare șantier naval din România, și să intervină urgent pentru redresarea acestuia. Activitatea șantierului a fost suspendată pentru o perioadă lungă de timp, majoritatea angajaților aflându-se în șomaj tehnic de 8 luni. Societatea este în insolvență, cu datorii majore și fără posibilități certe de finanțare pentru a putea contracta noi comenzi de construcții navale. Nimic nu se construiește în acest șantier, iar activitatea sa este paralizată”, au transmis sindicaliștii în scrisoare.
Potrivit acestora, pentru a evita colapsul, ”Șantierul Naval din Mangalia trebuie să-și reia activitatea urgent”.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Revine taxa auto pentru mașini poluante. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță: Impact destul de mare, sunt peste 8 milioane mijloace de transport”Toti cei implicați pierd: acționarii, angajații, economia locală și națională. Este inadmisibil ca, din cauza unui management defectuos practicat de DAMEN, acest obiectiv strategic să fie condus spre colaps economic și social. Drepturile salariale sunt plătite din Fondul de Garantare a Creanțelor Salariale pentru o perioadă limitată de 5 luni consecutive (octombrie 2024 – februarie 2025). În absența unei finanțări adecvate și a unor contracte majore, riscul de faliment și de dizolvare a companiei este iminent, având un impact catastrofal asupra tuturor angajaților, familiilor acestora și comunității locale, având în vedere că Damen Shipyards Mangalia este cel mai mare angajator local”, mai arată sindicaliștii.
Aceștia afirmă că nu pot accepta ca ”un obiectiv strategic de interes național să ajungă într-o situație în care singura soluție rămasă să fie închiderea acestui șantier naval”.
”În timp ce alte șantiere navale mai mici construiesc nave și creează locuri de muncă, Damen Shipyards Mangalia este blocat într-un «conflict între acționari» care a degenerat într-un blocaj economic prelungit, cu efecte devastatoare, în care angajații concediați, familiile acestora și întreaga comunitate locală sunt victime colaterale. Continuarea litigiilor în instanțele naționale și internaționale poate dura ani de zile, iar în tot acest timp situația se agravează, transformându-se dintr-o criză critică într-una dramatică”, mai arată sindicaliștii în scrisoare.
”Din păcate, am constatat că, în calitatea sa de acționar și administrator al conducerii șantierului naval, DAMEN a contribuit la deteriorarea situației DSMa SA, eforturile și sacrificiile angajaților pe care îi reprezentăm fiind anulate de un management care a urmărit în principal transferul profiturilor către Țările de Jos, precum și de lipsa asigurării unor măsuri adecvate de siguranță la locul de muncă. Având în vedere gravitatea situației actuale și impactul semnificativ asupra Damen Shipyards Mangalia, a angajaților săi și a economiei locale, solicităm ferm luarea unor măsuri urgente pentru redresarea șantierului”, au mai transmis sindicațiștii.
Cu o zi în urmă, aceștia au transmis o scrisore și ministrului Economiei, Bogdan Ivan, în care au cerut mai multe măsuri pentru redresarea Șantierului Naval Mangalia, printre care reluarea urgență a activității acestuia, anularea concedierilor colectice, stabilirea unei strategii pentru viitorul șantierului, încheierea conflictului ”distructiv” dintre acționari.