VIDEO Profit Health.forum Ediția a XIV-a - Luca Niculescu, secretar de stat Ministerul de Externe: România a luat 6 avize OCDE din 26. La Sănătate vor fi evaluate experiențele pacienților cronici în spitalele din țară

VIDEO Profit Health.forum Ediția a XIV-a - Luca Niculescu, secretar de stat Ministerul de Externe: România a luat 6 avize OCDE din 26. La Sănătate vor fi evaluate experiențele pacienților cronici în spitalele din țară
scris 15 oct 2024

România a luat 6 avize formale în procesul de aderare la OCDE din 26 necesare. Un aviz de luat rămâne pe Sănătate, unde se vor evalua experiențele și rezultatele raportate de pacienții cu afecțiuni cronice. Această inițiativă va permite statului să înțeleagă mai bine experiențele pacienților români, a anunțat Luca Niculescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), la Profit Health.forum Ediția a XIV-a.

Conferința a fost organizată cu sprijinul Bristol Myers-Squibb, Crisia Farm și UCB

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

„Cel mai important obiectiv al României, după aderarea la NATO și Uniunea Europeană, este aderarea la OCDE. Din când în când, venim aici pentru evaluări și pentru dialog cu reprezentanții OCDE. Procesul de aderare la OCDE este subiect extrem de important pentru noi toți, în special în domeniul sănătății.

Urmărește-ne și pe Google News

OCDE are drept misiune promovarea politicilor care sprijină nu doar bunăstarea economică, ci și pe cea socială. Pune accent pe dezvoltarea unor sisteme de sănătate durabile și accesibile pentru toți, prin îmbunătățirea eficienței și echității în furnizarea de servicii medicale. De asemenea, organizația susține integrarea inovației și cercetării pentru a răspunde provocărilor globale și pentru a îmbunătăți rezultatele sanitare.

În ceea ce privește aderarea la OCDE, avansăm într-un ritm bun. Până în acest moment, am obținut șase avize formale, ceea ce înseamnă practic închiderea a șase capitole din cele 26 necesare. În domeniul sănătății, România a furnizat experților OCDE informații complexe prin intermediul numeroaselor chestionare primite. În iunie 2024, Ministerul Sănătății a găzduit o misiune OCDE în domeniul politicilor de sănătate, cu participarea experților din comitetul de evaluare. Informațiile colectate au fost folosite pentru redactarea unui raport pe sănătate, care va fi baza pe care va fi evaluată țara noastră în următoarele luni.

Vă puteți întreba, pe bună dreptate, ce beneficii concrete aduce acest proces de evaluare. Ca urmare a dialogului intens între OCDE și autoritățile române din domeniul sănătății, avem acum o cartografiere foarte precisă a sistemului nostru de sănătate. OCDE ne oferă recomandări țintite pe diverse paliere, menite să îmbunătățească politicile și practicile în domeniul sanitar.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANUNȚ Cea mai mare despăgubire plătită în baza unei asigurări de viață CITEȘTE ȘI ANUNȚ Cea mai mare despăgubire plătită în baza unei asigurări de viață

Un exemplu concret de progres este participarea României la inițiativa OCDE "PaRIS" (Patient-Reported Indicator Surveys), lansată în 2017. România este prima țară non-membră OCDE invitată să participe la acest proiect, angajându-se astfel într-un cadru global pentru evaluarea experiențelor și rezultatelor raportate de pacienții cu afecțiuni cronice. Această inițiativă ne va permite să înțelegem mai bine experiențele pacienților români și să alocăm resursele în mod eficient, contribuind astfel la îmbunătățirea calității serviciilor medicale.

Un alt exemplu de progres este Strategia Națională de Digitalizare în Sănătate, la care Ministerul Sănătății lucrează cu sprijinul OCDE. Această strategie va marca un pas esențial în modernizarea sistemului medical din România, utilizând tehnologii avansate precum telemedicina și interoperabilitatea datelor. Digitalizarea va facilita accesul la servicii medicale de calitate, va reduce erorile și va optimiza gestionarea resurselor.

Aceste progrese sunt în conformitate cu recomandările OCDE și vor sprijini tranziția României către un sistem de sănătate mai eficient, centrat pe nevoile pacienților”, a declarat Luca Niculescu.

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea și evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creșterii economice, prosperității și dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.

Giorgio Armani, 90 de ani, intenționează să se retragă din activitate în următorii doi sau trei ani CITEȘTE ȘI Giorgio Armani, 90 de ani, intenționează să se retragă din activitate în următorii doi sau trei ani

OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european după cel de-al doilea război mondial. 

Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, deținând cca. 70% din producția și comerțul globale și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.

România și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 și noiembrie 2012, și a reînnoit-o anual începând cu 2016. La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

viewscnt
Afla mai multe despre
luca niculescu
ocde
mae
sanatate
aderare
patient-reported indicator surveys