Companiile din România vor începe “în câteva zile” să producă măști, echipamente de protecție și biocide, a anunțat, într-o intervenție la televiziunea națională, ministrul Economiei, Virgil Popescu.
“Producem confecții, am vorbit cu patronajul din zona confecțiilor și acum vom începe să producem măști și echipamente de protecție pentru medici. Acum ne chinuim să găsim materiale și vom începe să producem. Nu este foarte greu să faci o astfel de schimbare. Gândiți-vă că un combinezon pentru medici este asemănător cu o salopetă. Avem linii de producție, am foarte multe solicitări la Minister pentru aceste schimbări. Problema noastră este să găsim materialele. Pentru măștile de protecție este ceva mai ușor, dar tot problema materialului rămâne”, a afirmat ministrul.
Surse din piața de energie au declarat însă pentru Profit.ro că rafinăriile din România sunt dispuse să producă mai multă materie primă (produse petrochimice) care să fie utilizată în producerea de echipamente de protecție medicală, însă întâmpină greutăți în identificarea unor producători interni de astfel de echipamente.
CITEȘTE ȘI Criza Coronavirus - LIVE TEXT Portalul Muncii din New York a căzut - zeci de mii de concedieri. Lanțuri populare de săli de fitness din SUA se închidÎn plus, ministrul Economiei a mai anunțat că Farmec Cluj a depus o cerere la minister pentru a putea produce biocide.
“În România nu mai produce nimeni biocide și am discutat astăzi cu ministrul Sănătății, am deblocat și va începe producția de biocide, pentru a nu mai depinde doar de import”, susține Virgil Popescu.
În China, BYD Co., producătorul de autovehicule electrice chinez promovat de Warren Buffett, Guangzhou Automobile Group Co., gigantul petrolier Sinopec și iPhone Foxconn se numără printre companiile chineze care în prezent produc măști și echipamente de protecție. Flexibilitatea și rapiditatea cu care aceste companii își modifică procesele de producție, trecând de la fabricarea unor produse la cea a unora total diferită, este unul dintre cele mai importante motive pentru care China este centrul manufacturier global și explică, parțial cel puțin, succesul înregistrat în lupta cu epidemia de COVI-19.