UNESCO: Asasinarea jurnaliștilor rămâne nepedepsită. 162 de jurnaliști au fost uciși în 2022 și 2023

UNESCO: Asasinarea jurnaliștilor rămâne nepedepsită. 162 de jurnaliști au fost uciși în 2022 și 2023

Surs: NEWS.RO

Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 14:42

Majoritatea asasinatelor de jurnaliști rămân nepedepsite în întreaga lume, a denunțat UNESCO într-un raport publicat sâmbătă, cu ocazia Zilei internaționale pentru a pune capăt impunității pentru aceste crime.

"În 2022 și 2023, un jurnalist a fost ucis la fiecare patru zile pentru simplul fapt că și-a făcut datoria esențială de a afla adevărul. În majoritatea cazurilor, nimeni nu va fi vreodată tras la răspundere pentru aceste crime", a declarat directorul general al organizației ONU, Audrey Azoulay, citată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Raportul precizează că 85% dintre asasinatele de jurnaliști înregistrate de UNESCO începând din 2006 sunt considerate nerezolvate.

Schimbare radicală a vremii duminică. Temperaturile scad brusc CITEȘTE ȘI Schimbare radicală a vremii duminică. Temperaturile scad brusc

În fața acestei "rate a impunității" foarte ridicate, UNESCO face apel la state să "își intensifice considerabil eforturile".

În cei doi ani acoperiți de raportul UNESCO (2022-2023), 162 de jurnaliști au fost uciși, aproape jumătate dintre aceștia lucrând în țări aflate în conflict armat.

În 2022, țara care a înregistrat cel mai mare număr de crime a fost Mexicul, cu 19 cazuri. Imediat înaintea Ucrainei, unde 11 jurnaliști au fost uciși în acest an.

În 2023, "Palestina a înregistrat cel mai mare număr de crime: 24 de jurnaliști au fost uciși acolo", subliniază raportul, Palestina a fost admisă ca membru cu drepturi depline al UNESCO în 2011.

În general, raportul constată o "creștere a numărului de asasinate în țările aflate în conflict".

Jurnaliștii locali "au reprezentat 86% din crimele legate de acoperirea conflictelor", estimează UNESCO.

ANAF vrea să schimbe un cuvânt pentru pedepsirea cu închisoarea a celor care-i ignoră invitațiile - DOCUMENT CITEȘTE ȘI ANAF vrea să schimbe un cuvânt pentru pedepsirea cu închisoarea a celor care-i ignoră invitațiile - DOCUMENT

Organizația subliniază, de asemenea, că "jurnaliștii continuă să fie uciși în casele lor sau în apropierea acestora, punându-le familiile în mare pericol".

În alte zone geografice, majoritatea jurnaliștilor uciși acopereau "crima organizată, corupția" sau au fost uciși "în timp ce relatau despre manifestații", adaugă UNESCO.

Mai mult decât în anii precedenți, femeile jurnalist au fost vizate în special de aceste asasinate în 2022. Zece jurnaliste au fost ucise numai în acel an, potrivit organizației.

Printre victime s-a numărat jurnalista mexicană Maria Guadalupe Lourdes Maldonado Lopez, împușcată la granița dintre Mexic și Statele Unite. Sau jurnalista palestiniană Shirine Abu Akleh, ucisă într-un raid israelian în timp ce acoperea confruntările din Cisiordania ocupată.

viewscnt
Afla mai multe despre
jurnalisti
ucisi
unesco