CNN: Cum riscă să fraudeze „banii murdari” ai Rusiei alegerile prezidențiale din Moldova

CNN: Cum riscă să fraudeze „banii murdari” ai Rusiei alegerile prezidențiale din Moldova
scris 2 nov 2024

Moldovenii votează duminică în turul al doilea al unor alegeri prezidențiale cruciale, care ar putea determina dacă țara post-sovietică își menține cursul spre Europa sau dacă revine pe orbita Kremlinului.

Analistul Valeriu Pașa, director al WatchDog.MD, un think tank, a declarat pentru CNN că votul de duminică este despre „dacă vom avea un președinte care este ales de cetățeni sau cineva care câștigă pentru că banii murdari rusești au plătit pentru el”, informează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Maia Sandu, președintele pro-occidental, dorește să fie realeasă după ce a condus Moldova mai aproape de Uniunea Europeană ca niciodată, în timp ce războiul Rusiei din Ucraina făcea ravagii aproape de granița sa estică.

VIDEO Ciucă: O parte din măsurile noastre economice le regăsim și în programul de guvernare al socialiștilor. Diferența e că noi ceea ce spunem și facem CITEȘTE ȘI VIDEO Ciucă: O parte din măsurile noastre economice le regăsim și în programul de guvernare al socialiștilor. Diferența e că noi ceea ce spunem și facem

Sandu a obținut 42% din voturi în primul tur, care a avut loc în aceeași zi cu un referendum privind aderarea la UE, care a fost adoptat cu o diferență foarte mică. Ambele voturi au fost afectate de o vastă schemă de cumpărare de voturi legată de Kremlin, despre care Maia Sandu a spus că a reprezentat un „atac fără precedent” asupra democrației din Moldova.

Ea îl înfruntă pe Alexandr Stoianoglo, un fost procuror general care candidează din partea Partidului Socialiștilor pro-rus. În cazul în care alte partide favorabile Kremlinului își vor schimba sprijinul în favoarea sa, turul al doilea va fi extrem de strâns.

Ciolacu: Săptămâna viitoare vor fi funcționali primii zeci de km din Autostrada Moldovei. Până la finalul anului - 130 de km CITEȘTE ȘI Ciolacu: Săptămâna viitoare vor fi funcționali primii zeci de km din Autostrada Moldovei. Până la finalul anului - 130 de km

În cadrul dezbaterii prezidențiale de duminica trecută, Sandu - un fost funcționar al Băncii Mondiale educat la Harvard, care a rupt legăturile cu Moscova - l-a numit pe Stoianoglo un „cal troian” care încearcă să se infiltreze în capitala țării, Chișinău, în numele Kremlinului.

Analiștii spun că acest lucru nu este doar retoric. Valeriu Pașa, director al WatchDog.MD, un think tank, a declarat pentru CNN că votul de duminică este despre „dacă vom avea un președinte care este ales de cetățeni sau cineva care câștigă pentru că banii murdari rusești au plătit pentru el”.

Ciucă: Păstrăm cota unică cum dorește PNL sau ne trezim cu impozit progresiv cum vrea PSD și cu taxe care distrug mediul de afaceri? CITEȘTE ȘI Ciucă: Păstrăm cota unică cum dorește PNL sau ne trezim cu impozit progresiv cum vrea PSD și cu taxe care distrug mediul de afaceri?

Înainte de voturile de luna trecută, Ilan Șor, un oligarh susținut de Rusia, s-a oferit să plătească oameni pentru a lucra la alegerea unui candidat favorabil Rusiei și pentru a opri trecerea referendumului. Sandu a declarat că schema urmărea să plătească aproximativ 300.000 de alegători - aproximativ 10% din populație.

În ciuda faptului că a fost cotat cu puțin peste 10% înainte de alegeri, Stoianoglo a câștigat mai mult de 26% din voturile din primul tur. Atât Kremlinul, cât și Șor au negat interferența, însă oficialii moldoveni au avertizat că și al doilea vot ar putea fi vizat de scheme similare.

În afară de cumpărarea de voturi, analiștii spun că primul tur a dezvăluit o opoziție reală față de Maia Sandu, al cărui prim mandat a fost afectat de crize succesive.

„Mai întâi a fost pandemia Covid-19, apoi a fost războiul Rusiei în Ucraina, apoi a fost criza gazului”, a declarat pentru CNN Maksim Samorukov, membru al Carnegie Russia Eurasia Center.

Ciolacu: Cota unică ar trebui să rămână încă 5 ani, chiar dacă e o măsură liberală. Nu vom majora TVA! CITEȘTE ȘI Ciolacu: Cota unică ar trebui să rămână încă 5 ani, chiar dacă e o măsură liberală. Nu vom majora TVA!

Deși Sandu a reușit să scape Moldova de gazul rusesc, acest lucru a avut un cost ridicat pentru una dintre cele mai sărace țări din Europa. Inflația a urcat pentru scurt timp la peste 30%, ceea ce a dus la creșterea sărăciei.

Unii au criticat, de asemenea, decizia „cinică” a președintei Maia Sandu de a organiza referendumul UE în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, poziționându-se ca singurul politician capabil să aducă Moldova în Europa.

„Planul guvernului a fost ca problema integrării europene să tragă în sus sprijinul pentru Maia Sandu. S-a dovedit a fi invers: Nemulțumirea față de Maia Sandu a tras în jos sprijinul pentru integrarea europeană”, a declarat Samurokov.

Stoianoglo încearcă să profite de nemulțumirea față de Sandu păstrând un picior în ambele tabere. El a făcut apel la o „resetare” a relațiilor cu Moscova și a declarat că ar fi dispus să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin, susținând în același timp că este angajat să adere la UE.

Ca urmare, platforma sa este un amestec de politici contradictorii, a declarat Samurokov: „Ori sprijini integrarea europeană, ori vrei să promovezi cooperarea cu Moscova. Este foarte greu de reconciliat”.

Cu toate acestea, oficialii moldoveni sunt pregătiți pentru un al doilea tur de scrutin marcat de amestecul pro-rus. O înfrângere a lui Sandu ar reprezenta o lovitură zdrobitoare pentru speranțele Moldovei la un viitor european.

Un guvern favorabil Rusiei ar putea însemna, de asemenea, probleme suplimentare în Transnistria, o fărâmă separatistă de teritoriu în care sunt staționate aproximativ 1.500 de trupe rusești. Oficialii s-au întrebat mult timp dacă Transnistria ar putea deveni în cele din urmă un al doilea front în războiul din Ucraina.

„Cel mai rău scenariu este că, dacă preiau controlul deplin asupra Parlamentului, vor lichida treptat orice instituții democratice, inclusiv alegerile libere și corecte. După aceea, vor folosi Moldova ca un cap de pod în spatele Ucrainei”, a declarat Pașa pentru CNN.

Alegerile din Moldova vor avea loc la o săptămână după cele din Georgia, un alt fost stat comunist în care Rusia încearcă să își mențină influența.

După ce partidul din ce în ce mai autocratic Visul Georgian și-a revendicat victoria, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia a „câștigat” în Georgia și este pe cale să facă același lucru în Moldova. Votul de duminică va determina dacă el are dreptate.

viewscnt
Afla mai multe despre
moldova
chșinău
alegeri
maia sandu