Președintele Klaus Iohannis a anunțat, după întâlnirea cu președintele Volodimir Zelenski, aflat la București, că a semnat alături de omologul ucrainean o declarație comună prin care relația România și Ucraina este ridicată la nivel de Parteneriat Strategic.
„Această vizită are un caracter istoric pentru relatia bilaterală și transmite un mesaj puternic pentru angajamentul nostru constructiv. Ne dorim o relație bilaterală bazată pe încredere și axată pe interesul cetățenilor noștri și a regiunii. De aceea am decis astăzi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivelul de Parteneriat Strategic. Mă bucur că am semnat astăzi împreună o declarație comună care evocă exact acest cadru principial de cooperare. Pe termen scurt ajutăm Ucraina să câștiffe războiul, dar pe termen lung vrem să ne consolidăm relația de parteneriat”, a afirmat Klaus Iohannis, la începutul declarațiilor comune de presă cu Volodimir Zelenski, marți la Palatul Cotroceni, scrie News.ro.
Mai multe imagini în Galeria foto (Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a remarcat, în discurs, că România a ales Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră. Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinați oamenii noștri aici, în România, a spus el, precizând că România le-a acordat și sprijin militar și umanitar. El a mai spus că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre un parteneriat strategic pe viitor între România și Ucraina.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Drag popor român, sunt foarte bucuros să vizitez Bucureștiul, prima vizită de la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, împotriva libertății. Vă mulșumesc dvs personal, domnule președinte, echipei dvs, cetățenilor României, pentru susținerea și ajutorul acordat ucrainei și cetățenilor Ucrainei în această perioadă dificilă și dură. Îmi aduc aminet cât de călduros au fost întâmpinați oamenii noștri aici”, a spus Zelenski la Palatul Cotroceni.
Președintele Ucrainei a arătat că România le-a acordat și sprijin militar și umanitar.
”Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră și menționăm că România a ales Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră”, a spus Zelenski.
Președintele Ucrainei a arătat că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre un parteneriat strategic pe viitor între România și Ucraina.
”Am dat indicații echipelor noastre de a pregăti fundamentul pentru acest parteneriat strategic”, a afirmat Zelenski.
Președintele Zelenski a mai declarat că a discutat cu președintele României despre securitatea din regiunea Mării Negre, despre susținerea formulei păcii. ”Am vorbit despre infrastructură și despre deschiderea unor puncte de trecere noi la frontiera comună. Am vorbit și despre minoritățile naționale”, a afirmat Zelenski.
CITEȘTE ȘI Război în Israel: A fost decretată starea de urgență civilă națională. Ce restricții aducePreședintele Ucrainei a menționat că ”este o decizie foarte importantă de pregătire a piloților ucraineni în România. ”Se creează un centru de pregătire a acestor piloți și am discutat cu domnul președinte cum să accellerăm procesul de pregătire”, a arătat el.
Zelenski a spus că au discutat și despre situația de pe front și despre solicitările lor militare.
”Vor fi noutăți bune despre artilerie și despre sistemele antiaaeriene”, a arătat Zelenski.
”În România se cunoaște foarte bine cît de periculos este terorismul rusesc, cât de periculoase sunt rachetele și dronele, care atacă permanent regiunea Odessa, satele și localitățile din apropierea granițelor României. Este un pericol nu numai pentru stagtul nostru, e un pericol pentru toți. (..) România este o țara garant de asigurare alimentară a lumii întregi”, a spus Zelenski, precizând că se folosesc porturile de pe Dunăre, din România, care asigură necesitățile de alimente pentru alte țări.
CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei anunță: Stocurile de gaz sunt aproape 99%. Vom trece cu bine peste sezonul rece doar cu gaz românesc. Putem ajuta și Moldova!”Fiecare rachetă rusească, fiecare dronă rusească care atacă porturile noastre, apărarea acestor porturi trebuie să facem tot posibilul ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării negre într-o zonă moartă. Conlucrăm cu mai mulți parteneri de-ai noștri pentru a întări sistemele anti-aeriene din regiunea Odesa și a țării întregi”, a spus el.
Chestionat ce sprijin militar a solicitat omologului Klaus Iohannis, a răspuns că nu poate oferi toate detaliile, fiind vorba și de informațiii care nu pot fi făcute publice, însă a precizat că „accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene”.
„Nu vă pot spune toate detaliile. Aici pot să existe și informații pe care nu le putem face public. Accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene”, a afirmat Volodimir Zelenski, într-o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis susținută, marți la Palatul Cotroceni, chestionat ce sprijin a cerut șefului statului român.