Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) analizează în prezent ofertele primite la licitația de achiziție de echipamente și aplicații informatice pentru proiectul de modernizare a infrastructurii hardware și software a sistemului național unic pentru apeluri de urgență 112 lansată anul trecut și speră să semneze în curând contractul de implementare a proiectului, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții STS, la evenimentul prilejuit de aniversarea a 15 ani de la implementarea în România a numărului unic de urgență 112.
"În prezent analizăm ofertele primite și sperăm să semnăm cât mai repede contractul", au spus reprezentanții STS.
Proiectul de modernizare este cofinanțat din fonduri externe nerambursabile în proporție de 85%, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, și are o valoare totală de 221,74 milioane lei cu tot cu TVA.
După cum a relatat Profit.ro, ofertanții sunt Telekom România Mobile Communications (Mediatel Data SRL, World Professional Services, și Trencadis Corp SRL - terți, Nova Tech Integrated Solutions SRL, Industrial Computer Group SRL și ALL Businesses Management – subcontractori), precum și asocierile formate din S&T România (lider) și Critical Technologies (Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații – terț, Carmenta Public Safety AB și High-Tech Systems & Software – subcontractori), Orange România (lider) și Atos Convergence Creators SRL (Felix Telecom, Atos Spain, Radcom SRL și Greensoft SRL – subcontractori), OMNILOGIC (lider), Avaya Enterprises SRL, Beta 80 SPA Software e Sistemi și Starc4Sys SRL, precum și Intergraph Computer Services SRL (lider) și Huawei Technologies.
Proiectul vizează în prima etapă implementarea sistemului informatic centralizat și modernizarea punctelor de preluare și dispecerizare a apelurilor de urgență, inclusiv instalarea tuturor componentelor software la nivelul a trei centre județene pilot - Iași, Brașov și Cluj - care la final vor deține infrastructura hardware și software necesară preluării și procesării tuturor apelurilor de urgență la nivel național. Termenul de finalizare a acestei etape este de 16 luni de la intrarea în vigoare a contractului.
În a doua etapă a proiectului este prevăzută modernizarea punctelor de preluare și dispecerizare a apelurilor de urgență, inclusiv componente software, precum și realizarea componentelor de rezervare a comunicațiilor de date în celelalte 37 de județe. Această a doua etapă se va finaliza în maximum 23 de luni de la intrarea în vigoare a contractului.
CITEȘTE ȘI Acțiunile BRD și Banca Transilvania o iau din nou la vale pe bursă, după ce Darius Vâlcov a infirmat zvonurile privind anularea taxei pe active. „Nu cred că s-a pus niciodată problema”
"Modernizarea va asigura o creștere substanțială de calitate a procesării apelurilor de urgență, prin direcționarea inteligentă a acestora către Centre 112 disponibile, în situații de depășire a capacității operaționale sau a unor disfuncționalități la nivelul centrului pe raza căruia au fost generate apelurile de urgență, ceea ce va duce și la gestionarea mai eficientă a situațiilor de urgență", spun cei de la STS.
STS beneficiază, potrivit proiectului de buget de stat pe 2019, de cea mai mare creștere de credite bugetare dintre toate serviciile de informații, de aproape 70%, de la o execuție preliminată pe 2018 de 356,82 milioane lei la o alocare de 604,16 milioane lei în 2019. Creditele de angajament se majorează de 2,72 ori, de la 356,91 la 971,52 milioane lei.
Proiectul de modernizare a infrastructurii hardware și software a sistemului național unic pentru apeluri de urgență 112 beneficiază, pe 2019, de credite bugetare de circa 43,7 milioane lei.
CITEȘTE ȘI SONDAJ Aproape o treime dintre români și-ar schimba locul de muncă pentru a-și rezolva problemele financiare. Doar 15% ar lua credit bancar
"Implementarea sistemului în 2004 s-a făcut în concordanță cu tehnologiile și standardele existente la vremea respectivă. La acestea se adaugă și vechimea echipamentelor. De aceea, proiectul de modernizare este necesar și vizează implementarea unui sistem bazat pe tehnologii moderne, care să asigure gestionarea mai eficientă a urgențelor recepționate în Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU), a resurselor de intervenție și, mai ales, a informațiilor și fluxurilor suport, destinate deservirii eficiente a urgențelor, precum și cunoașterii și controlului riscurilor asociate", mai afirmă STS.
Numărul unic de urgență 112 a fost apelat, în 2018, de peste 12,7 milioane de ori, dar mai puțin de jumătate au fost urgențe reale. 63% dintre apelurile non-urgente au fost făcute din greșeală, din cauza tastelor neblocate ale telefoanelor. În plus, operatorii s-au confruntat cu foarte multe apeluri repetitive. În București, o singură persoană a sunat la 112, doar în primele zece luni ale anului trecut, de peste 21.000 de ori.
Dintre cazurile reale, 57,8% au reprezentat cazuri medicale.
Mai mult de jumătate din numărul total de apeluri preluate în anul 2018, respectiv 54,9%, nu reprezintă urgențe de competența Serviciului 112, ci solicitări de informații diverse, apeluri efectuate din greșeală, farse și apeluri injurioase.
CITEȘTE ȘI STUDIU Bucureștiul, în topul orașelor cu cei mai mulți și mai tineri angajați din industria de înaltă tehnologie
Cele mai multe apeluri non-urgente au fost în Mureș (68,1%), Covasna, Vrancea, Gorj, Călărași și Argeș (63,5%). În București, 45,1% dintre apelurile la 112 au fost non-urgente.
”Potrivit statisticii, reiese o medie zilnică de peste 18.000 de apeluri non-urgente. Dintre acestea, 63% dintre apeluri sunt făcute involuntar, ceea ce se numește pocket dialing”, au mai spus oficialii STS. Apelurile involuntare se produc, de cele mai multe ori, dn cauza tastelor neblocate ale telefoanelor.
Operatorii 112 se confruntă și cu numeroase apeluri repetitive. Astfel, în primele 10 luni din 2018, o persoană din București a apelat 112 de 21.567 de ori. O persoană din Iași, în aceeași perioadă, a sunat la 112 de 18.525 de ori, una din Neamț de 18.390 de ori, una din Gorj de 15.703 ori, iar una din Buzău de 8.847 de ori. Aceste persoane au fost amendate cu câte 500 de lei.
Reprezentanții Sistemului precizează că apelurile repetitive, apelurile false, apelurile involuntare consumă timp și resurse, putând fi afectate, astfel, urgențele reale. În cazul în care ați sunat involuntar la 112, sunteți sfătuiți să nu închideți, ci să precizați operatorului că a fost o greșeală.