VIDEO ANUNȚ Cartea Electronică de Identitate, lansată și în București

Social   
VIDEO ANUNȚ Cartea Electronică de Identitate, lansată și în București

Emiterea cărții electronice de identitate va putea fi solicitată, începând de joi, și de către persoanele cu domiciliul în București.

Astfel, cetățenii români cu vârsta de peste 14 ani care au domiciliul în municipiul București vor putea solicita eliberarea unei cărți electronice de identitate, programul în funcție de fiecare sector fiind astfel:

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Neversea pus pe pauză în acest an. Mesaj către cei care au cumpărat deja bilete CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Neversea pus pe pauză în acest an. Mesaj către cei care au cumpărat deja bilete

Sector 1 – începând cu ora 11.00

Sector 2 – începând cu ora 09.00

Sector 3 – începând cu ora 11.00

Sector 4 – începând cu ora 10.00

Sector 5 – începând cu ora 09.00

Sector 6 – începând cu ora 10.00

VIDEO O țigară aruncată la întâmplare, cauza incendiului de amploare din Argeș, stins după 5 zile CITEȘTE ȘI VIDEO O țigară aruncată la întâmplare, cauza incendiului de amploare din Argeș, stins după 5 zile

Programările se vor face exclusiv online, prin accesarea portalului HUB Servicii MAI.

Este estimat că primele cărți de identitate electronice vor intra în posesia cetățenilor care au domiciliul în municipiul București începând cu 12 mai 2025.

Opțiunea pentru a solicita o carte electronică de identitate poate fi exprimată oricând de către titular, indiferent de termenul de valabilitate al actualului act de identitate.

De asemenea, până la finalizarea extinderii emiterii la nivel național a cărții electronice de identitate, termenul de soluționare a cererii și eliberarea C.E.I va avea în medie un interval de 10 zile, urmând ca după operaționalizarea C.E.I. la nivelul întregii țări, perioada de așteptare pentru eliberarea documentului electronic de identitate să fie diminuată.

DOCUMENT Zeci de grefieri au câștigat majorarea salariilor cu 25%. Înalt magistrat: S-a deschis o cutie a Pandorei, toți grefierii și magistrații din țară vor solicita același lucru CITEȘTE ȘI DOCUMENT Zeci de grefieri au câștigat majorarea salariilor cu 25%. Înalt magistrat: S-a deschis o cutie a Pandorei, toți grefierii și magistrații din țară vor solicita același lucru

Odată cu finalizarea activităților tehnice prin extinderea emiterii cărții electronice de identitate la nivel național, cetățeanul va putea opta între a solicita eliberarea unei Cărți Electronice de Identitate sau a solicita eliberarea unei Cărți de Identitate Simple care nu va conține suport de stocare electronic (cip) și care va fi pusă în circulație în ultima decadă a lunii mai 2025.

Costuri pentru eliberarea CEI

Prima Carte Electronică de Identitate se eliberează gratuit pentru cetățenii români începând cu vârsta de 14 ani, în limita fondurilor asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

VIDEO Papa Francisc, baie de mulțime în papamobil CITEȘTE ȘI VIDEO Papa Francisc, baie de mulțime în papamobil

Ulterior, pentru solicitarea eliberării altei Cărți Electronice de Identitate, cetățeanul va achita o taxă în valoare de 67 de lei.

De asemenea, pentru eliberarea Cărții de Identitate Simple (CIS) solicitantul va achita o taxă în valoare 38 de lei.

Principalele beneficii ale CEI

- Dimensiune standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene

- Elemente avansate de securitate, care asigură protecție împotriva falsificării și a furtului de identitate

ANUNȚ A venit căldura, Termoenergetica oprește încălzirea în blocuri CITEȘTE ȘI ANUNȚ A venit căldura, Termoenergetica oprește încălzirea în blocuri

- Posibilitatea utilizării ca document de călătorie

- Acces facil la servicii electronice și posibilitatea utilizării pentru semnătura electronica.

Următoarele faze ale extinderii

Potrivit MAI, în următoarele două luni, CEI va fi disponibilă la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor.

Din luna iunie 2025, vor putea obține Cartea Electronică de Identitate și copiii sub 14 ani. În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative (o soluție mai eficientă decât utilizarea certificatului de naștere).

Evoluția României prin ochii unui angajat pe viață elvețian: De la azil post-comunist la motor economic al UE CITEȘTE ȘI Evoluția României prin ochii unui angajat pe viață elvețian: De la azil post-comunist la motor economic al UE

Începând cu 20 mai 2025, se vor elibera și Cărți de Identitate Simple (CIS), care nu conțin suport electronic de stocare.

În teste, primele astfel de cărți au început să fie eliberate din 2021 în municipiul Cluj-Napoca. Acum acestea sunt extinse în toată țara, începând cu județul Cluj.

Guvernul a aprobat recent, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, trei hotărâri care definitivează din punct de vedere normativ procesul de emitere a Cărții Electronice de Identitate (CEI). Hotărârile de guvern stabilesc cadrul tehnic și procedural pentru implementarea noului document de identitate la nivel național.

Institutul IfW leagă prognoza de creștere economică a Germaniei în 2026 de cheltuielile militare CITEȘTE ȘI Institutul IfW leagă prognoza de creștere economică a Germaniei în 2026 de cheltuielile militare

Astfel, Executivul a adoptat Hotărârea privind data realizării condițiilor tehnice necesare emiterii CEI, conform Ordonanței Guvernului nr. 12/2023, Hotărârea privind procedurile de colectare și ștergere a datelor biometrice, în vederea emiterii și gestionării CEI, Hotărârea pentru actualizarea normelor metodologice privind evidența persoanelor și actele de identitate și Calendarul emiterii Cărții Electronice de Identitate

”Emiterea Cărții Electronice de Identitate va începe în 20 martie 2025, în județul Cluj”, precizează ministerul de Interne. în următoarele două luni, CEI va fi disponibilă la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor; din 2 iunie 2025, vor putea obține Cartea Electronică de Identitate și copiii sub 14 ani. În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative (o soluție mai eficientă decât utilizarea certificatului de naștere). începând cu 20 mai 2025, se vor elibera și Cărți de Identitate Simple (CIS), care nu conțin suport electronic de stocare.

Potrvit MAI, principalele beneficii ale noii cărți de identitate sunt: dimensiune standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene; elemente avansate de securitate, care asigură protecție împotriva falsificării și a furtului de identitate; posibilitatea utilizării ca document de călătorie; acces facil la servicii electronice și posibilitatea utilizării pentru semnătura electronică; costuri și accesibilitate.

Angajatorii au început recrutările pentru sărbătorile de Paște. Ce salarii primesc cameristele, bucătarii, barmanii, ospătarii CITEȘTE ȘI Angajatorii au început recrutările pentru sărbătorile de Paște. Ce salarii primesc cameristele, bucătarii, barmanii, ospătarii

”În perioada 20 martie 2025 – iunie 2026, contravaloarea Cărții Electronice de Identitate este suportată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, subliniază comunicatul.

Datele înscrise în Cartea Electronică de Identitate: În format tipărit: nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă. În format electronic: toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică. Impresiunile papilare înscrise în CEI sunt șterse ireversibil, ulterior, din baza de date a autorității care realizează imprimarea, procedură similară cu cea aplicată în cazul pașaportului electronic.

viewscnt
Afla mai multe despre
carte electronică de identitate
ministerul de interne