Victor Grigorescu: Nu există un risc pentru întreruperea alimentării cu agent termic în București. Firea: Ministrul garantează ridicarea popririi conturilor RADET

Victor Grigorescu: Nu există un risc pentru întreruperea alimentării cu agent termic în București. Firea: Ministrul garantează ridicarea popririi conturilor RADET
scris 12 sep 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, și primarul Capitalei, Gabriela Firea, au anunțat, luni, în urma unor negocieri purtate la Ministerul Energiei, că nu există niciun risc de întrerupere a alimentării cu agent termic a Bucureștiului, conturile RADET urmând să fie deblocate, astfel încât, din cele 13 milioane de lei pe care le va plăti Primăria în următoarele zile, 30% să rămână regiei de distribuție a energiei termice pentru salarii și reparații curente, 60% să meargă către ELCEN, iar 10% să fie folosite pentru plătirea altor datorii.

Ei au susținut că nu există un risc de întrerupere a furnizării energiei termice în București.

Urmărește-ne și pe Google News

"Am discutat despre o anumită ritmicitate a plăților pentru a asigura necesarul de finanțare către furnizorii de gaze și către operatorii de transport și sigur că am abordat și un subiect mai complicat, acela al datoriilor istorice și am constatat împreună că există și alte instituții, inclusiv de la nivelul Guvernului care ar trebui să exprime un punct de vedere cu privire la această situație. Va fi discuție în perioada imediat următoare pentru a identifica până la capăt sursele de finanțare pentru a trece iarna. Cel mai important lucru este să spunem amândoi că nu există, în momentul de față, un risc pentru întreruperea alimentării cu agent termic al orașului", a declarat ministrul Energiei, după negocieri, citat de news.ro

La rândul ei, Gabriela Firea a spus că bucureștenii nu au de ce să se teamă în privința livrării apei calde.

"Bucureștenii nu au de ce să aibă niciun fel de teamă în ceea ce privește livrarea apei calde și, de asemenea, pregătirea pentru sezonul rece și mă refer la căldură", a declarat Firea.

Șefii RADET demisionează, reclamând comunicare deficitară cu Primăria. \ CITEȘTE ȘI Șefii RADET demisionează, reclamând comunicare deficitară cu Primăria. "ELCEN vrea să pună mâna pe RADET. Insolvența e singura soluție”

Ea a precizat că ministrul Energiei garantează ridicarea popririi conturilor RADET.

"Nu putem să punem în pericol confortul populației. Este vorba despre infrastructura critică națională și nimeni nu se poate juca cu așa ceva. Împreună cu domnul ministru am stabilit ce avem de făcut în continuare și anume să fie asigurat un cash flow pentru ELCEN prin faptul că Primăria Capitalei, așa cum a făcut în cele două luni și jumătate de când sunt primar, va plăti la zi subvenția legală aferentă. În aceste zile se face o plată de 13 milioane de lei de la Primăria Capitalei către RADET. Iar din conturile RADET, prin ridicarea popririi garantată de domnul ministru, 30 la sută va rămâne pentru RADET, care va plăti salariile și reparațiile curente, 60 la sută va merge către ELCEN, 10 la sută, alte datorii", a spus Firea.

Primarul Capitalei a anunțat, duminică, la România TV, că va depune plângere penală în cazul în care ELCEN nu va mai furniza agentul termic pentru apă caldă în București, ea afirmând că oprirea apei calde afectează infrastructura de importanță critică pentru populație.

”Dacă ELCEN, companie a statului, oprește apa caldă, este faptă penală. Nu pot fi lăsați bucureștenii fără apă caldă pentru că niște companii nu s-au restructurat (...) Cine oprește apa caldă, va «beneficia» de o plângere penală pentru că nu te joci cu infrastructura națională”, a spus Gabriela Firea.
Ea a afirmat că Primăria Generală nu are temei legal să plătească datoria de 285 de milioane de lei solicitată RADET-ului de către ELCEN. ”Conducerea RADET, cea intangibilă, este penelistă și acum mă obligă să plătesc o datorie istorică de 285 de milioane care nu este prinsă în contabilitatea primăriei”, a spus primarul general adăugând că plata nu poate fi făcută câtă vreme nu sunt elucidate temeiurile financiare și juridice ale datoriei revedenicate de ELCEN.

Firea a precizat că lanțul datoriilor dintre Distrigaz Sud, ELCEN și RADET a fost generat de un ordin de ministru din 2010, ”care a făcut jocurile unor băieți deștepți” și prin care s-a stipulat că datoriile dintre companiile de stat de fac mai întâi cu plata penalităților de întârziere și abia apoi cu plata datoriei de bază, motiv pentru care RADET a fost pus în imposibilitatea de a scăpa de datoria față de ELCEN, care ar fi înregistrat ani în șir profituri doar prin penalitățile plătite de RADET.

 Autoritățile discută reducerea TVA la căldură, dar și restricționarea centralelor de apartament CITEȘTE ȘI Autoritățile discută reducerea TVA la căldură, dar și restricționarea centralelor de apartament

Distrigaz Sud, distribuitor de gaze naturale controlat de grupul francez Engie, a ajuns, pe 9 septembrie, la o înțelegere cu ELCEN pentru plata eșalonată a datoriilor restante și va ridica poprirea pe conturile companiei de stat, acordul eliminând, pe moment, riscul unor întreruperi în alimentarea cu apă caldă a Capitalei, a anunțat vineri seară Ministerul Energiei.

Distrigaz Sud Rețele a pus, pe 8 septembrie, poprire pe toate conturile ELCEN, poprirea fiind extinsă și la clienții companiei de stat, inclusiv RADET, a anunțat compania ELCEN, care a susținut că, din această cauză, ar fi putut fi obligată să oprească producția de energie electrică și termică începând din 10 septembrie.

Compania Distrigaz Sud Rețele susține că este dispusă să ia în considerare orice măsură de natură să rezolve amiabil situația Elcen și să nu pericliteze aprovizionarea cu agent termic a locuitorilor Bucureștiului.
"În acest context, Distrigaz Sud Rețele acceptă ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale București SA, notificând în acest sens Elcen în cursul zilei de astăzi (joi, 8 septembrie, n.r.), cu condiția de a fi achitată de îndată o primă tranșă de 5,8 milioane lei, reprezentând 50 la sută din valoarea popririi. Acestă plată, coroborată cu angajamentul ferm de a achita și a doua tranșă pâna la sfârșitul acestei luni, sunt condiții preliminare și obligatorii pentru ridicarea popririi", arată Distrigaz, într-un comunicat transmis joi seara.

Oficialii distribuitorului de gaze afirmă că măsura de limitare a alimentării cu gaze naturale care vizează locul de consum CTE Vest Cogenerare "a fost luată și menținută fără a afecta alimentarea cu apă caldă a locuitorilor din București racordați la sistemul centralizat de furnizare a apei calde și agentului termic".
Poprirea a fost instituită de către Distrigaz Sud Rețele pentru datorii neachitate în valoare de 11,67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuție a gazelor.

Datoria principală asupra căreia au fost calculate aceste penalități de întârziere a fost achitată după data scadentă de către ELCEN, care motivează situația prin neplata de către RADET a obligațiilor către Electrocentrale București.

În total, RADET are datorii de peste 3,6 miliarde de lei către Elcen.

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
firea
elcen