Victime colaterale, dar fericite ale abrogării ordonanței privind Codul Penal: Șoferii care consumă alcool după un accident nu mai intră în închisoare

Victime colaterale, dar fericite ale abrogării ordonanței privind Codul Penal: Șoferii care consumă alcool după un accident nu mai intră în închisoare
scris 6 feb 2017

Șoferii care consumă alcool între momentul producerii unui accident auto, soldat cu uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, și cel al recoltării probelor biologice nu vor mai intra în închisoare, așa cum era pregătit. Aceasta deoarece regula respectivă a fost introdusă în ordonanța care schimbă Codul Penal, abrogată duminică de Guvern ca efect al protestelor unei părți a societății față de alte prevederi incluse în ordonanță.

Pedeapsa cu închisoarea era introdusă și pentru o astfel de situație cu argumentul că există șoferi în cazul cărora este constatată o alcoolemie ridicată după ce au produs un accident auto grav, dar care scapă de închisoare argumentând că au consumat alcool după ce au produs accidentul, pentru a se ''liniști''. Consumul de alcool între momentul accidentului și cel al recoltării probelor nu atrăgea o pedeapsă cu închisoarea.

Urmărește-ne și pe Google News

Situația a fost reglementată prin celebra deja ordonanță care a schimbat Codul Penal, OU 13/2017.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noi amenzi de circulație aplicate șoferilor începând de astăzi. Amenda maximă poate ajunge la 14.500 de lei CITEȘTE ȘI Noi amenzi de circulație aplicate șoferilor începând de astăzi. Amenda maximă poate ajunge la 14.500 de lei

''După articolul 336 se introduce un nou articol, articolul 336^1, cu următorul cuprins:

Art. 336^1. - Consumul de alcool sau de alte substanțe ulterior producerii unui accident de circulație
(1) Fapta conducătorului unui vehicul sau a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, ori a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a consuma alcool, produse ori substanțe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, după producerea unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

(2) Nu constituie infracțiune consumul de medicamente cu efecte similare produselor sau substanțelor stupefiante, după producerea accidentului de circulație și până la sosirea poliției la fața locului, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care acestea sunt impuse de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto", stabilea ordonanța care poate fi citită AICI.

Duminică, această ordonanță a fost abrogată integral, cu tot cu prevederea referitoare la acești șoferi, fiind nevoie acum de un alt act normativ care să reglementeze această problemă.

viewscnt
Afla mai multe despre
soferi
auto
masini
alcool