Viceprimarul Capitalei: Consolidarea clădirilor cu risc seismic poate începe în Centrul vechi. De 40 de ani nu s-a făcut nimic

Viceprimarul Capitalei: Consolidarea clădirilor cu risc seismic poate începe în Centrul vechi. De 40 de ani nu s-a făcut nimic
scris 13 mar 2017

Viceprimarul Capitalei Tomnița Florescu a declarat, luni, că, de 40 de ani, nu s-a făcut nimic pentru consolidarea clădirilor din București avariate de cutremurul din 1977, dar că astfel de lucrări pot fi începute în Centrul Vechi, cu mențiunea că imobilele trebuie reexpertizate.

Situația privind consolidarea imobilelor a fost prezentată pe larg AICI de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Sunt 40 de ani de la cutremur, au fost făcute câteva consolidări doar până la etajele 2-3, în schimb, tot efortul s-a concretizat prin distrugerea în continuare a Bucureștiului cu o suprafață mai mare de o dată și jumătate decât dezastrul făcut de cutremur. Deci toți banii s-au dus acolo. Sunt sute de clădiri cu risc de seism. Expertizele trebuie făcute de o societate, nu poate face Primăria, pentru că are puțini oameni. Sunt arhitectă, am consolidat la viața mea multe clădiri și ieftin și scump, cu fibră de carbon și altele. Niciodată nu am trecut de 500-600 de euro pe metru pătrat desfășurat. Or, prețurile care erau până acum ajungeau la 1.500 de euro pe metru pătrat. Consolidarea unui bloc obișnuit cu 4-5 etaje durează doi ani, consolidare cu finisaje. O expertiză durează cam o lună-două, apoi începe proiectul de consolidare, cam tot o lună-două”, a spus viceprimarul Tomnița Florescu la Conferința România-Japonia despre managementul dezastrelor, citat de news.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Florescu a precizat că a existat un program cu japonezii, care a fost o reușită, dar de 40 de ani nu s-a făcut nimic pentru consolidarea clădirilor avariate.

Potrivit Tomniței Florescu, consolidarea ar putea începe cu clădirile din Centrul vechi, unde sunt case mai mici și în care locuiesc mai puțini oameni.

Creșteri de preț la case din prima lună a anului. Unde pot fi încă găsite locuințe mai ieftine CITEȘTE ȘI Creșteri de preț la case din prima lună a anului. Unde pot fi încă găsite locuințe mai ieftine

"Am dori să începem cu Centrul vechi, unde sunt case mai mici, cu oameni mai puțini. Realist, putem începe cu câteva clădiri de patrimoniu, dar ele trebuie reexpertizate. Clădirile cu risc seismic sunt de ordinul sutelor, 180 au bulină roșie. Institutul de construcții va face acele expertize, pentru că acestea pe care le avem acum sunt din anii 1990-1995. Pentru zona cu bulină nu poți face consolidări cu oameni în interior. Pentru cele cu bulină, oamenii  trebuie relocați”, a mai spus viceprimarul.

Tomnița Florescu a adăugat că, în cazul unui cutremur mare, în București sunt stabilite 12 școli unde ar putea fi duși sinistrații.

„În situații de urgență, sunt 12 școli, câte două pe sector cu spații amenjate cu truse de urgență și Arena Națională cu structură modulară modernă”, a explicat Florescu.

Viceprimarul a mai spus că, printr-o lege nouă, proprietarii vor fi obligați să se mute din imobile pentru a putea fi consolidate.

"Legat de locuințele de necesitate, până acum era destul de dificil pentru că legea nu-ți permitea atâta timp cât o singură persoană nu dorea să se mute din casă, tot blocul era compromis. Acum, legea, când va fi adoptată,  va fi de așa natură să-i luăm din acel loc și să-i relocăm în diverse spații. Deocamdată nu sunt multe. Una din societăți se va ocupa de problema consolidărilor. Nu poți face cu câțiva oameni, câți sunt în primărie, astfel de acțiuni”, a adăugat viceprimarul.

Perspective sumbre pentru locuitorii unor cartiere din București, dar și pentru corporatiști: Mai multe stații de metrou vor fi închise temporar CITEȘTE ȘI Perspective sumbre pentru locuitorii unor cartiere din București, dar și pentru corporatiști: Mai multe stații de metrou vor fi închise temporar

Florescu a mai spus că Primăria colaborează, în problema consolidărilor, cu Universitatea Tehnică de Construcții, Universitatea de Arhitectură și Universitatea București.

Departamentul pentru Situații de Urgență, împreună cu Ambasada Japoniei în România și Biblioteca Centrală Universitare, a organizat luni, conferința România-Japonia despre managementul dezastrelor.

Scopul conferinței a fost acela  de a dezvolta cooperarea între cele două țări, prin schimbul de experiență în domeniul reducerii riscurilor la cutremure.

Temele de discuție au făcut referire la sistemele și instituțiile care au drept scop reducerea riscurilor la dezastre, politicile puse în practică de autorități pentru a atinge acest scop, precum și modul în care se poate implica sectorul privat.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobile
cu tremur
seism
consolidate