Un nou tip de fraudă. Sunt folosite numele unor companii cunoscute sau cele ale unor personalități

Un nou tip de fraudă. Sunt folosite numele unor companii cunoscute sau cele ale unor personalități
scris 5 ian 2024

Poliția Română atrage atenția asupra unui nou tip de fraudă în domeniul investițiilor. Pe platformele de socializare apar reclame la servicii de investiții financiare care folosesc fie numele unor companii cunoscute, fie pe cele ale unor personalități și promit câștiguri mari pentru investiții relativ mici, cu condiția ca investitorii să își instaleze pe deviceuri programe care permit controlul de la distanță.

„Din sesizările primite, s-a constatat faptul că persoanele vătămate ar fi accesat pe diferite rețele de socializare, postări ce conțin reclame cu privire la servicii de investiții financiare.

Urmărește-ne și pe Google News
Un val de frig vine peste România. Ministrul Energiei vă anunță: Vine gerul, dar suntem pregătiți! România se va transforma în producătorul numărul 1 de gaz din Europa. Prognoza meteo pentru ianuarie CITEȘTE ȘI Un val de frig vine peste România. Ministrul Energiei vă anunță: Vine gerul, dar suntem pregătiți! România se va transforma în producătorul numărul 1 de gaz din Europa. Prognoza meteo pentru ianuarie

Pentru a crea credibilitate, aceștia fie folosesc denumirea unor companii românești cunoscute, fie creează conținut media fictiv - videofilmări ale unor persoanlități care fac reclamă acestor scheme frauduloase”, conform news.ro.

Schema folosită de către persoanele sau entitățile care utilizează această metodă este simplă: cei interesați să investească sunt redirecționați către o pagină unde le sunt solicitate datele de contact. În continuare, sunt contactați telefonic de persoane necunoscute, care utilizează numere de telefon atât românești, cât și din Marea Britanie.

„După discuții repetate, autorii reușesc să convingă victimele să „investească” inițial sume mici, de regulă 1.200 de lei, pe diferite platforme de investiții online, special create în acest scop.

FOTO Administratorul de facto al Fermei Dacilor, arestat preventiv CITEȘTE ȘI FOTO Administratorul de facto al Fermei Dacilor, arestat preventiv

În multe situații, sub pretextul că vor acorda suport tehnic, atacatorii conving persoanele vătămate să își instaleze pe dispozitivele electronice folosite (telefon, tabletă, laptop etc.), aplicații tip remote desktop (control de la distanță), prin care aceștia capătă control total al acelor dispozitive”, explică Poliția Prahova, 

Polițiștii atrag atenția că, având control asupra dispozitivului victimei, autorii au acces și la aplicațiile bancare ale acestuia și transferă banii sau îi convertesc în criptomonedă. Dacă victimele nu au fonduri disponibile, autorii fac credite online în numele acestora, sumele fiind sustrase apoi.

viewscnt
Afla mai multe despre
hackeri
fraude