Theodor Răzvan Chiscăneanu, manager de operațiuni - responsabil de flotele de curieri în cadrul companiei Glovo, a încheiat un acord cu Direcția Națională Anticorupție (DNA), în care își recunoaște vinovăția pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, acceptând să primească o condamnare de un an și două luni închisoare cu suspendare.
Un acord de recunoaștere a vinovăției a încheiat și inculpatul C.A.C., reprezentant al unei firme, acuzat că l-a mituit pe managerul de la Glovo, scrie Agerpres.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Theodor Răzvan Chiscăneanu este specialist în formare – manager de operațiuni, responsabil de flotele de curieri în cadrul Glovo. Activitatea principală este gestionarea unei platforme tehnologice a cărei funcționalitate permite, în principal, prin intermediul unei aplicații mobile/a unei pagini web, magazinelor partenere din unele orașe de pe teritoriul României să își ofere produsele, utilizatorilor platformei tehnologice să achiziționeze produsele menționate și, după caz, prestatorilor să își ofere disponibilitatea pentru prestarea serviciilor.
Conform DNA, în perioada aprilie 2023 – februarie 2025, Theodor Răzvan Chiscăneanu ar fi pretins și primit, la diferite intervale de timp, suma totală de 196.802 lei și 38.800 de euro (aproximativ 82.658 de euro) de la administratorii unor societăți prestatoare pentru platforma de livrări la domiciliu, martori în cauză, în schimbul îndeplinirii unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu, precum și a unora contrare.
Concret, în schimbul sumelor de bani primite, inculpatul ar fi desfășurat, între altele, următoarele activități:
* ar fi activat curierii în timpul în care platforma avea oprite angajările;
* ar fi alocat ore curierilor care au un scor scăzut și cărora, din această cauză, aplicația nu le permitea să rezerve ore în sistem;
* ar fi alocat ore suplimentare, respectiv 16-18 ore/zi, în condițiile în care aplicația permitea maxim 12 ore/zi selectate;
* ar fi deblocat instant conturi închise de aplicație în urma unui comportament neadecvat al curierului, cu mențiunea că aceste ultime activități le desfășura inclusiv în weekend, când nu avea program de lucru;

* ar fi adăugat bonusuri, deși, conform aplicației, curierul nu era îndreptățit să le încaseze;
* ar fi șters datoria unor curieri pe care o aceștia o aveau în platformă, pentru ca ulterior să solicite administratorilor societăților prestatoare să-i remită lui banii respectivi;
* ar fi transferat curieri angajați la alte societăți care nu beneficiau de sprijinul angajaților platformei livratoare, fără a urma procedurile interne.
Astfel, la data de 5 februarie 2025, Theodor Răzvan Chiscăneanu ar fi pretins și ar fi primit suma de 13.200 de euro de la unul dintre administratorii unei societăți partenere, ocazie cu care a fost prins de procurorii DNA.
Totodată, în perioada septembrie 2024 – februarie 2025, Chiscăneanu ar fi pretins și primit de la inculpatul C.A.C., administrator al unei societăți comerciale, cu ocazia a patru întâlniri, suma totală de 19.000 de lei și 500 de euro, pentru deblocarea anumitor conturi de curieri și activarea de conturi noi, toate acestea în regim urgent.
În cazul lui Theodor Răzvan Chiscăneanu, procurorii au pus sechestru asupra sumelor de 191.049 de lei și 15.500 de euro, în vederea confiscării speciale de către instanța de judecată.
Cei doi inculpați și-au recunoscut vinovăția și au acceptat să primească pedepse cu suspendare și efectuarea de muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 60 de zile.
Dosarele de urmărire penală și acordurile de recunoaștere a vinovăției privindu-i pe cei doi inculpați au fost înaintate la Tribunalul București.