Ministrul Sănătății anunță că va introduce starea de alertă epidemică pentru gripă, dar fără restricții și măsuri de carantină și izolare, ci doar cu recomandări de protejare, asigurând că este o situație fără precedent, dar nu dramatică. VEZI VIEO MAI JOS
Evitarea restricțiilor este și unul dintre motivele pentru care autoritățile nu doresc la acest moment să declare epidemia de gripă, ci doar starea de alertă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Nu putem lua măsuri care să blocheze din nou activitatea economică și socială în România”, a spus ministrul Alexandru Rafila.
În acest sezon este posibil ca vârful infecțiilor respiratorii să fie atins în intervalul 15 ianuarie-10 februarie, apoi va urma o scădere. Durata acestor valuri de infecție este, de obicei, între 2 și 4 săptămâni. Vârful, înainte de pandemie, era în februarie, acum apare însă mai devreme cu câteva săptămâni.
Cursurile școlare vor fi reluate normal și nu sunt luate în calcul suspendarea sau desfășurarea online.
Recomandări
- evitarea aglomerației, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, purtarea măștii de protecție în spații închise
- În școli și grădinițe: triajul zilinic, utilizarea măștii de către cadrele didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție
CITEȘTE ȘI Control declanșat la McDonalds și KFC. Amenzi și oprire a activității la unele restaurante. „Furatul la cântar sau cu ocaua păreau lucruri apuse de pe vremea lui Cuza."Ministrul a explicat anterior că epidemia de gripă este declarată dacă se înregistrează o creștere de cel puțin 20% a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive și dacă 10% din probele prelevate sunt pozitive pentru gripă.
El a subliniat că masca de protecție este obligatorie doar în unitățile spitalicești, iar pentru populație este „la nivel de recomandare”, mai ales în zonele aglomerate. „Nu se pune problema unor restricții”, a adăugat ministrul.
CITEȘTE ȘI Autorul versurilor "Imnului Golanilor" a decedat. Fost ambasador al României și doctor în economieMinistrul Sănătății a precizat că sezonul gripal a început cu circa 3-4 săptămâni mai devreme și mai intens, dar se va și încheia cu 3-4 săptămâni mai devreme.