ULTIMA ORĂ Un reprezentant al EMA confirmă o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboze

ULTIMA ORĂ Un reprezentant al EMA confirmă o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboze
scris 6 apr 2021

Un reprezentant al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat existența unei "legături" între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboze observate după administrarea acestui ser, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero, publicat marți, informează AFP.

"Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuși, nu știm deocamdată ce cauzează reacția (...) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înțelegem și cum aceasta se produce", a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

Oficialii EMA urmează să se întrunească între 6 și 9 aprilie pentru a discuta problema.

„Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim precis acest sindrom datorat vaccinului (...) în rândul persoanelor vaccinate există un număr de cazuri de tromboze cerebrale mai mare decât ne-am aștepta în rândul persoanelor tinere”, a mai precizat Cavaleri.

Anterior, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că nu a constat până în prezent o legătură între vaccinarea cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford și tulburări tromboembolice, dar a precizat că își continuă analizele în acest sens.

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

"AstraZeneca este un vaccin sigur, beneficiile sale depășind riscurile, deși nu putem exclude definitiv o legătură cu unele probleme medicale", comunica instituția.

După această comunicare, și autoritățile din România au decis să reia vaccinarea cu toate dozele AstraZeneca, după ce oprise procedura pentru anumite doze.

Suspiciuni au apărut, de mai multe săptămâni, cu privire la posibile efecte secundare grave, dar rare, în urma observării la persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca-Oxford a unor cazuri de tromboză atipică.

Zeci de cazuri au fost deja înregistrate - dintre care mai multe s-au soldat cu decese.

În Regatul Unit s-au înregistrat 30 de cazuri și șapte decese la un total de 18,1 milioane de doze administrate până la 24 martie.

EMA a susținut, până acum, că ”nu s-a dovedit vreo legătură cauzală cu vaccinul”, în pofida faptului că o asemnea legătură cauzală este ”posibilă” și că avantajele vaccinării împotriva covid-19 cu vaccinul AstraZeneca-Oxford sunt mai mari decât riscurile.

Un specialist în microbiologie medicală de la Universitatea East Anglia, Paul Hunter, apreciază că ”elemente de probă înclină mai degrabă în favoarea faptului că vaccinul AstraZeneca-Oxford este cauza”.

Din precauție, mai multe țăriau decis să nu mai administreze vaccinul AstraZeneca-Oxford tinerilor - ca Franța, Germania și Canada.

Norvegia și Danemarca au suspendat pur și simplu folosirea, pentru moment, a vaccinului laboratorului suedezo-britanic împotriva covid-19.

Laboratorul farmaceutic AstraZeneca dădea asigurări în martie că ”nu există nicio probă cu privire la unrisc agravat”.

AstraZeneca a dat asigurări sâmbătă că ”siguranța pacienților” constituie ”princicpala (sa) prioritate”.

viewscnt
Afla mai multe despre
astrazeneca
vaccin