De la patrule pe râul Tibru la drone de supraveghere și lunetiști desfășurați în jurul Pieței Sfântul Petru, Roma s-a pregătit să protejeze cu un scut de securitate complet modern ritualurile antice ale funeraliilor papale și mulțimile uriașe care le însoțesc, relatează Reuters și The Guardian.
În ciuda dorinței Papei Francisc de a avea parte de o despărțire simplă și relativ discretă de această lume, cei însărcinați cu organizarea și desfășurarea funeraliilor celui de-al 266-lea episcop al Romei se confruntă în continuare cu o gamă largă de provocări logistice, tehnologice și de securitate, informează News.ro.
Peste 200.000 de persoane sunt așteptate să participe la funeraliile Papei Francisc, care vor avea loc sâmbătă în uriașa piață a Vaticanului, aflată în fața Bazilicii Sfântul Petru. Printre acestea se vor afla zeci de lideri mondiali - inclusiv șefi de stat precum președintele american Donald Trump și membri ai familiei regale din Spania, Suedia, Belgia și Marea Britanie.

„Cel mai complex aspect este sosirea multor demnitari din întreaga lume, care se vor îndrepta spre Roma pentru a merge într-un singur punct”, a declarat joi șeful poliției din Roma, Roberto Massucci, pentru postul de radio RTL 102.5.
Ministrul de interne al Italiei, Matteo Piantedosi, a declarat că autoritățile pleacă de la premisa că între 150 și 170 de delegații străine vor participa la funeraliile în aer liber din Piața Sfântul Petru, alături de zeci de mii de credincioși.
Aproximativ 2.000 de polițiști locali vor fi la datorie, cărora li se vor alătura alte mii de agenți din cadrul forțelor naționale de securitate.
Măsurile de securitate vor include patrule pe Tibru, drone, un dispozitiv al armatei pentru neutralizarea obiectelor zburătoare ostile și lunetiști, a declarat o sursă din poliție pentru Reuters.

Străzile vor fi închise circulației în jurul Vaticanului sâmbătă, iar autoritățile evaluează cel mai bun traseu pentru procesiunea care va duce sicriul pentru a fi înmormântat la Bazilica Santa Maria Maggiore (Sfânta Maria cea Mare) din Roma, unde Papa Francisc a ales să fie înmormântat.
Papa Francisc a murit luni la vârsta de 88 de ani, iar zeci de mii de oameni au trecut pe lângă sicriul său deschis de când a fost depus, miercuri, în Bazilica Sfântul Petru. Ofițerii de securitate au patrulat în Piața Sfântul Petru în timp ce oamenii stăteau la coadă pentru a intra în bazilică.
Funeraliile vor începe sâmbătă la ora locală 10:00 a.m. (11.00, ora României).

Fabio Ciciliano, șeful Departamentului național de protecție civilă, a declarat că oamenii s-ar putea aduna nu numai în Piața Sfântul Petru, ci și de-a lungul celor 4 km care separă Vaticanul de biserica Santa Maria Maggiore, de cealaltă parte a Tibrului.
Nello Musumeci, ministrul italian pentru protecție civilă, a declarat că guvernul estimează că operațiunea de securitate de sâmbătă va costa cel puțin 5 milioane de euro. Un binefăcător anonim va suporta costurile înmormântării, potrivit Sky News.
TRAFICUL AERIAN, O MARE PROVOCARE
Autoritățile, care au anunțat luni o zonă de interdicție aeriană deasupra capitalei italiene în această săptămână, vor trebui să jongleze cu un flux constant de avioane VIP și e avioane de stat care vor ateriza pe aeroporturile din Roma pentru eveniment.
„Unele delegații vor dori să rămână la Roma pentru un timp, altele, marea majoritate pe care o înregistrăm în acest moment, vor pleca imediat după funeralii”, a declarat Ciciliano, subliniind dificultatea de a gestiona atât de multe sosiri și plecări.
El a precizat că aeroportul militar din Pratica di Mare, la sud de Roma, va fi o soluție de rezervă pentru cele două aeroporturi urbane Fiumicino și Ciampino, în caz de nevoie.

Compania națională de căi ferate va adăuga aproximativ 260.000 de locuri la trenurile sale către capitală, a declarat Departamentul de protecție civilă, în timp ce operatorul aeroporturilor din oraș, ADR, se așteaptă ca la Roma să sosească cu până la 20.000 de persoane mai mult față de estimările anterioare făcute pentru sărbătorile de Paște.
Dar locul Romei din lumina reflectoarelor nu se va încheia odată cu funeraliile. Mulțimi uriașe se adună în general pentru a aștepta rezultatul conclavului secret al cardinalilor care alege un nou papă. Se preconizează că acesta nu va începe înainte de 6 mai.
CUM A FOST LA UN ALTE MARI EVENIMENTE
În 2005, aproximativ 300.000 de persoane au participat la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, care a murit la vârsta de 84 de ani, după 26 de ani în fruntea Bisericii Catolice. În jur de patru milioane de oameni au umplut străzile Vaticanului, alături de 8.000 de membri ai personalului de securitate, inclusiv 2.000 de polițiști în uniformă și 1.400 de polițiști în civil.
În ianuarie 2023, aproximativ 50.000 de persoane au participat la funeraliile Papei Benedict al XVI-lea, care au avut loc tot în Piața San Pietro, la 10 ani după demisia sa din 2013.

Însă la funeraliile de stat ale Reginei Elizabeth a II-a de la Westminster Abbey, în septembrie 2022, au participat aproximativ 500 de demnitari străini, inclusiv președintele de atunci al SUA, Joe Biden. Peste 10.000 de ofițeri de poliție au patrulat pentru acest eveniment, care a fost descris ca fiind cea mai mare desfășurare de forțe a poliției britanice, precum și cel mai mare eveniment internațional pentru demnitari străini coordonat de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Unit.
Peste 3.000 de alți ofițeri din aproape toate forțele din țară au fost mobilizați pentru a ajuta poliția din Londra. Printre echipele specializate desfășurate s-au numărat polițiști înarmați, însoțitori pe motocicletă, polițiști care efectuează patrule călare, echipe canine și unitatea maritimă.
Lunetiștii de pe acoperișuri au fost pe poziții în timpul deplasării cortegiului reginei, care a fost însoțit de o escortă cu elicopter în afara capitalei.