ULTIMA ORĂ Negocierile pe contractul colectiv de muncă în Poșta Română au eșuat. Pregătiri de grevă generală

ULTIMA ORĂ Negocierile pe contractul colectiv de muncă în Poșta Română au eșuat. Pregătiri de grevă generală
scris 20 mar 2024

Procesul de negociere a noului contract colectiv de muncă din Poșta Română a fost compromis, iar oamenii se pregătesc pentru declanșarea grevei generale la sfârșitul acestei luni, cel târziu la începutul lunii aprilie, a declarat președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin. Vezi mai jos și mesajul conducerii Poștei.

"Suntem în această situație (greva de avertisment, n.r.) din cauza faptului că au eșuat negocierile colective. În decembrie anul trecut, organizația sindicală aparținătoare BNS, reprezentativă la nivelul companiei, a notificat conducerea companiei pentru a intra în procesul de negociere, pentru că se termina contractul colectiv de muncă în vigoare. Am încercat să negociem cu bună-credință. Pe tot parcursul negocierilor care au avut loc în ianuarie, în februarie, au refuzat să ne pună la dispoziție, în primul rând, mandatul pe care directorul general și echipa executivă le aveau pentru negocierile colective. N-au dat niciodată curs unor solicitări prin care doream să clarificăm, spre exemplu, structura veniturilor salariale din Poștă.

Urmărește-ne și pe Google News

Din informațiile de care dispunem, aproape 60% dintre salariații din Poștă, 12.000 - 13.000, sunt undeva la salariul minim și un pic peste salariul minim, indiferent de calitatea, complexitatea, pregătirea profesională pe care o au acești oameni. Evident, ne-am blocat, cu toate că anticipam comportamentul directorului general, pentru că am mai trăit o astfel de experiență în urmă cu doi ani, în octombrie - noiembrie, când a recurs la același tertip, adică a simulat negocieri colective, astfel încât să nu mai existe un asemenea instrument în cadrul Companiei Naționale Poșta Română. Atunci, doar intervenția premierului de la vremea respectivă, care îi este și șef pe linia politică, a făcut ca părțile să se așeze din nou la masă și să finalizeze contractul colectiv de muncă, valabil până la începutul acestui an", a afirmat Costin, potrivit Agerpres.

Ponderea românilor care folosesc rețele de socializare, peste media UE CITEȘTE ȘI Ponderea românilor care folosesc rețele de socializare, peste media UE

Liderul sindical a reclamat, totodată, și negocierile pe care conducerea Poștei Române le-a purtat cu Sindicatul Național Poștă și Curierat (SNPC).

"Procesul de negociere a fost compromis, iar în paralel cu mandat de la "nu-știu-cine", pentru că eu refuz să cred că membrii Consiliului de Administrație ar fi dat directorului general un mandat în afara legii, și-a permis să negocieze să încheie un acord cu o altă organizație sindicală "de casă" pe care și-a creat-o și pe care o susține. Organizație care e condusă de un fost director general de la Poștă, care a fost director pe toată poșta din București. S-a comunicat în scris că ce a semnat el (directorul general al Poștei, n.r,) în acel acord cu cealaltă organizație sindicală se aplică numai membrilor acelei organizații (...) A fost presiune și continuă să se pună presiune pe salariați să se mute de la o organizație la alta, lucru interzis de lege.

A murit profesorul Daniel Barbu, fost ministru al Culturii CITEȘTE ȘI A murit profesorul Daniel Barbu, fost ministru al Culturii

Până una-alta, libertatea de asociere este un drept fundamental al omului, garantat de Constituția României în vigoare (...) Sunt multe lucruri în afara legii pe care le face acest domn și nu știu dacă acționariatul majoritar, Ministerul Digitalizării, își permite să lase lucrurile să ajungă în fază terminală, aceasta fiind greva generală la nivel național", a spus președintele BNS.

Potrivit sursei citate, declanșarea grevei generale ar putea avea loc cel târziu la începutul lunii aprilie.

"Există un mic detaliu și anume acela că Poșta este acea companie națională de interes strategic, până la urmă, care distribuie pensii, ajutoare sociale, indemnizații către șapte milioane de beneficiari (...) Eu am făcut tot ce a trebuit, să informez în timp util și corect atât pe ministrul Digitalizării, cât și pe prim-ministru, de fapt pe ambii lideri ai coaliției de guvernare despre această situație. Oamenii se pregătesc pentru greva generală la sfârșitul acestei luni sau începutul lunii aprilie. Sunt discuții să se strângă semnături. O să respectăm întru totul prevederile legale și o să informăm suplimentar absolut orice element de noutate, atât reprezentanții ministerului, acționarul majoritar, cât și pe cei ai Guvernului.

Referendum pentru declanșarea unei greve în sănătate CITEȘTE ȘI Referendum pentru declanșarea unei greve în sănătate

Am informat deja ministrul Muncii despre această situație, pentru că Ministerul Muncii este unul dintre principalii beneficiari ai serviciilor Poștei Române. Noi am fi vrut să finalizăm negocierile colective, pentru că la salariile foarte mici pe care le au lucrătorii, cererea noastră de 400 lei net este una rezonabilă. Vedeți că în alte domenii au loc creșteri de venituri salariale de 1.200 - 1.500 de lei. Venitul salarial al lucrătorilor din Poștă este mai mic decât al unui zilier în agricultură", a precizat Dumitru Costin.

Membrii Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) au întrerupt lucrul, miercuri dimineața, timp de două ore, în aproape toate oficiile poștale din țară, ca urmare a grevei de avertisment anunțată de către liderii sindicali.

Protestul a avut loc în intervalul orar 8:00 - 10:00, iar membrii SLPR și alți afiliați ai Blocului Național Sindical (BNS) au pichetat sediul central al Companiei Naționale "Poșta Română" (CNPR). De asemenea, în timpul grevei de avertisment, reprezentanți ai lucrătorilor poștali au fost prezenți în fața sediilor centrale ale Poștei Române din 30 de județe.

Principalele revendicări ale BNS și SLPR vizează o creștere salarială de 400 lei net pentru angajații Poștei Române și o majorare a sporurilor de loialitate cu un procent între 5% și 10%. 

Cimitirul dintr-un oraș francez va deveni sursă de energie electrică ieftină prentru localnici CITEȘTE ȘI Cimitirul dintr-un oraș francez va deveni sursă de energie electrică ieftină prentru localnici

De partea cealaltă, reprezentanții Companiei Naționale ”Poșta Română” afirmă că majoritatea angajaților nu au participat la greva de avertisment de miercuri și dă asigurări că activitatea, inclusiv cea de distribuire a pensiilor și cea de servicii de justiție, nu va fi perturbată. ”Am asigurat creșteri succesive de salariu în ultimii ani, sporuri și bonuri de masă, majorate cu 100% în 2023. Vom continua să creștem veniturile salariaților. În prezent, Poșta funcționează mai bine decât oricând, fără contract colectiv de muncă, iar toți salariații beneficiază de toate drepturile”, susțin aceștia.

”Majoritatea covârșitoare a salariaților Companiei Naționale «Poșta Română» nu a intrat în grevă de avertisment. Compania Națională «Poșta Română» le mulțumește acestora. Suntem convinși că reformele profunde desfășurate în ultimii ani au avut rezultate vizibile și concrete, majoritatea covârșitoare a salariaților susținând drumul vizibil ascendent al Poștei Române”, au transmis, miercuri, într-un comunicat de presă, reprezentanții companiei.

Spor negativ al populației României, în ianuarie 2024 CITEȘTE ȘI Spor negativ al populației României, în ianuarie 2024

Ei au dat asigurări pentru parteneri și clienți privind faptul că toate obligațiile contractuale ale Poștei Române vor fi îndeplinite întocmai.

”Asigurăm pe toți beneficiarii de servicii poștale, inclusiv pensionarii și beneficiarii serviciilor de justiție din România că activitatea nu va fi perturbată”, au adăugat aceștia.

Potrivit sursei citate, cifrele vehiculate în presă privind numărul de salariați aflați în grevă de avertisment sunt ”departe de adevăr” și a fost instituită o comisie cu rolul de a realiza situația din fiecare județ privind participarea la grevă.

”Compania Națională «Poșta Română» este stabilă. Prin procesul amplu de modernizare am reușit împreună:

1. Reorganizarea administrației centrale: numărul salariaților a scăzut de la peste 800 la aproximativ 350

2. Realizarea de achiziții importante:

- Servere, peste 5000 de calculatoare și laptopuri, 1000 de scannere și multe altele;

A crescut numărul pensionarilor CITEȘTE ȘI A crescut numărul pensionarilor

- 250 de autovehicule noi:

- 9000 de dispozitive mobile;

- mașini de numărat și sortat bani;

- echipamente de scanare, împlicuire, arhivare; am recâștigat mulți clienți pierduți în ultimii ani;

- 20 de scannere mobile de mare capacitate pentru ușurarea salariaților;

3. Modernizarea a peste 200 de subunități - condiții de lucru mai bune pentru 12.000 de salariați;

4. Prima bandă de sortare modernă din ultimii 30 de ani;

5. Am reconstruit împreună reputația Companiei Naționale Poșta Română: o companie serioasă și care își respectă cu mândrie angajamentele asumate;

6. Au crescut din nou volumele de corespondență ceea ce asigură siguranța locurilor de muncă;

Nicușor Dan: Nu mai avem nimic în cont; cu chiu, cu vai am plătit salariile CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: Nu mai avem nimic în cont; cu chiu, cu vai am plătit salariile

7. Informatizarea a 1600 de subunități poștale;

8. Achiziția unui sistem IT pentru întreaga Companie – în derulare;

9. Benzi de sortare pentru sucursalele Timișoara, Brașov și Iași – în derulare;

10. Echipamente de mare capacitate pentru sortat colete și scrisori pentru sucursala București – în derulare”, au arătat reprezentanții companiei.

Potrivit acestora, compania a avut o creștere solidă a cifrei de afaceri care s-a regăsit în stabilitatea financiară a Poștei prin plata salariilor la timp.

”Am asigurat creșteri succesive de salariu în ultimii ani, sporuri și bonuri de masă, majorate cu 100% în 2023. Vom continua să creștem veniturile salariaților. În prezent, Poșta funcționează mai bine decât oricând, fără contract colectiv de muncă, iar toți salariații beneficiază de toate drepturile. Începând cu luna iunie 2024, salariile vor crește în medie cu 250 lei și intenționăm să continuăm procesul acesta de creșteri salariale într-un ritm rapid”, a conchis sursa citată.

OCDE recomandă României să majoreze accizele energetice cu o componentă de taxare CO2. Condiție necesară: renunțarea treptată la plafonarea prețurilor la curent și gaze CITEȘTE ȘI OCDE recomandă României să majoreze accizele energetice cu o componentă de taxare CO2. Condiție necesară: renunțarea treptată la plafonarea prețurilor la curent și gaze

Reprezentanții angajaților din cadrul Companiei Naționale Poșta Română au organizat greve de avertisment, miercuri, timp de două ore. Sindicaliștii au avertizat că, în cazul în care conducerea Poștei Române nu va fi de acord cu încheierea unui contract colectiv de muncă și cu revendicările salariaților, va fi declarată grevă generală în cadrul companiei, o astfel de acțiune afectând aproape jumătate din populația României, respectiv pensionarii, beneficiarii de ajutoare sociale și justițiabilii care au procese și care ar trebui să primească citații.

viewscnt
Afla mai multe despre
dumitru costin
bns
posta
greva