Prețurile la energie, gaze, salubritate, apă și carburanți nu mai pot fi majorate, ci doar să scadă, a decis Guvernul în această seară. Decizia este valabilă pe perioada stării de urgență.
Documentul integral poate fi văzut mai jos.
Practic, comercianții și furnizorii de servicii energetice, de carburanți și salubritate nu mai pot majora prețul comparativ cu actualul nivel, ci doar să îl scadă, în funcție de cerere și ofertă.
"Am decis că, odată cu publicarea prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial, în perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, la gaze naturale, alimentarea cu apă, salubritate și carburanți nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat astăzi. Aceste prețuri pot doar să scadă, în funcție de cerere și ofertă, în niciun caz nu vor mai putea fi majorate", au anunțat oficialii.
CITEȘTE ȘI Gemini Solutions: tehnologii care scriu viitorulPlafonarea prețurilor este permisă prin decretul semnat de președintele Iohannis de instituire a stării de urgență.
Persoanele în vârstă de peste 65 de ani vor putea merge la medic pe întreaga perioadă a zilei, nu doar în intervalul 11-13.
CITEȘTE ȘI Firmele care nu-și pot onora contractele din cauza pandemiei COVID-19 ar trebui să renegocieze cu partenerii. Va fi o explozie de dosare în instanță, iar soluționarea cazurilor de forță majoră sau de impreviziune poate dura foarte multPentru nevoile animalelor, aceste persoane pot ieși din casă și în intervalul orar 20-21.
În intervalul 11-13, permis vârstnicilor pentru a ieși la magazine, aceștia vor avea prioritate la intrare în centrul comercial.
Persoanele, indiferent de vârstă, care nu respectă izolarea la domiciliu vor intra în carantină, iar cele care nu respectă carantinarea vor intra încă 14 zile în carantină, suportând însă toate cheltuielile aferente.
Conducătorilor de TIR-uri li se recomandă să se izoleze între curse sau să ceară autorităților locale spații de carantină, dar cu plata costurilor de cazare.
Autoritățile locale vor monta aparate cu substanțe dezinfectante în toate blocurile.
"Vor fi montate dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor și vor fi efectuate periodic activități de dezinsecție pe casa scărilor, în lifturi și în alte spații comune", au anunțat oficialii, care au ținut să expliciteze și faptul că interdicția privind circulația în grupuri mai mari de 3 persoane, decisă anterior, este valabilă exclusiv circulației pietonale.
Guvernul amintește că amenda pentru cine nu respectă ordonanțele militare este fixată la minimum 2.000 -20.000 lei. Pentru persoanele juridice, amenda este cuprinsă în intervalul 10.000 - 70.000 de lei, la care pot fi aplicate și alte sancțiuni: confiscare bunuri, interzicere acces la respectivele bunuri, suspendarea temporară a activității, suspendarea unor lucrări.
În perioada în care este instituită starea de urgență, alertele sanitare, comunicatele, textele, materialele fotografice și audio-video cu mesaje de interes public care sprijină măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, guvernamentale și/sau sponsorizate de către operatorii economici publici sau privați, persoane fizice sau organizații neguvernamentale, vor fi mediatizate gratuit și se vor adăuga ca timp suplimentar spațiului alocat pentru publicitate. Difuzarea acestor categorii de mesaje va fi solicitată radiodifuzorilor sau instituțiilor mass-media de către Grupul de comunicare strategică din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și se vor identifica în momentul difuzării cu mențiunea „Mesaj de utilitate publică.”