Activitățile de natură publică sau privată care presupun participarea unui număr mai mare de 1.000 de persoane sunt interzise de astăzi, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. În această categorie intră inclusiv partidele de fotbal și concertele.
"Au fost întâlniri ale comitetelor pentru situații de urgență pentru a decide ce măsuri se iau. De azi se interzic activitățile cu participarea unui număr mai mare de 1.000 de oameni, până la 31 martie, dar se pot prelungi aceste măsuri. Pentru activitățile cu număr mai mic de participanți, decizia este a autorităților locale. Măsura vizează atât activitățile publice, cât și activități private, pentru a preveni răspândirea virusului", a anunțat Arafat.
Asta înseamnă că, cel puțin deocamdată, nu sunt afectate de această măsură slujbele religioase de Paște. Credincioșii ortodocși sărbătoresc anul acesta Învierea pe 19 aprilie. Anul trecut, la slujba de Înviere de la Patriarhie au participat mai multe mii de credincioși. Anterior, întrebat de un reporter dacă ar fi cazul "să nu aibă loc mari adunări în jurul lăcașelor de cult" cu ocazia Paștelui, ministrul Sănătății, Victor Costache, a răspuns: “Sunt întâlniri între colegii din Guvern și reprezentanții Bisericii Ortodoxe“.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe de altă parte, măsura este de natură să facă imposibilă organizarea Congresului PSD pe data de 21 martie, conform intenției anunțate anterior, pe 2 martie, de către președintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu. Social-democrații și-au amânat deja o dată Congresul, programat inițial pe 29 februarie.
”Este o măsură preventivă în acest moment, dar este necesară. Pentru a preveni o răspândire în interiorul comunității, considerăm că o astfel de măsură devine necesară”, a explicat Arafat.
Răspunzând unor întrebări, Raed Arafat a precizat că interdicțiile vor viza și meciurile de fotbal, dar și spectacolele, dacă implică mai mult de 1.000 de persoane. „Perioada de impunere a măsurii de interdicție (..) este până în 31 martie când se va face o nouă evaluare. Dacă evaluarea arată că riscul a scăzut, putem să luăm o măsură de sistare a acestei măsuri. Dacă riscul mai există, măsurile acestea pot fi prelungite pentru încă o perioadă. (...) Știm și ne cerem scuze că această măsură va produce, poate, unele nemulțumiri sau un disconfort, dar consider că în acest moment sunt măsuri necesare pentru prevenire și sperăm că o să avem înțelegerea tuturor celor care sunt implicați”, a adăugat secretarul de stat.
CITEȘTE ȘI SERIAL Profit.ro CENTENAR 1918 Cum le-a fost recunoscut spontan femeilor ardelene dreptul de vot în vidul legislativ de după UnireȘeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai spus că au fost stabilite și criteriile pe baza cărora poate fi decisă suspendarea cursurilor școlare, ca urmare a cazurilor de coronavirus. Stagiile practice în spitale pentru studenții la Medicină au fost sistate până la 31 martie. Astfel, școlile vor fi închise dacă apare un caz de coronavirus.
Ulterior, într-o intervenție la Digi24, ministrul Educației Naționale, Monica Anisie, a afirmat că autoritățile nu au luat în calcul, până în prezent, ideea închiderii unităților școlare și a celor de învățământ superior și a făcut un apel la autoritățile locale să doteze școlile cu săpun și dezinfectant. „Nu am luat în calcul suspendarea sau închiderea unităților de învățământ sau a universităților pentru că în afara cazurilor de la Timișoara nu avem niciun alt caz confirmat” a declarat Monica Anisie.
Arafat a mai spus că persoanele aflate în izolare și care au cumpărat bilete pentru a pleca în străinătate nu vor avea voie să iasă din izolare. Guvernul pregătește de asemenea o hotărâre care privește decontarea cheltuielilor pentru persoanele aflate în carantină, precum și pentru cele aflate în izolare la domiciliu, dar care nu se pot autosusține.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Șansă de redresare pentru istoricul operator cinematografic RomâniaFilm. Litigiu intentat la ONU de moștenitorii fondatorilor interbeliciDe asemenea, au fost anunțate și măsuri pentru activitățile ce presupun participarea a mai puțin de 1.000 de participanți.
Nu vor fi eliberate la cerere certificate medicale potrivit cărora solicitantul nu este infectat cu coronavirus, a mai precizat Arafat.
Al 13-lea caz de infectare cu coronavirus din România a fost confirmat sâmbătă seară, un bărbat de 72 de ani din Galați, fiind al patrulea într-o singură zi. Ca urmare a acestui caz, persoanele care în data de 29 februarie au circulat spre Galați folosind microbuzul, cu plecare din București (Gara de Nord), la ora 12:15 sunt rugate să se izoleze la domiciliu și să contacteze în cel mai scurt timp autoritățile.
Sâmbătă a fost confirmat și primul caz de coronavirus din Capitală.