Peste 20 de milioane de elevi din Uniunea Europeană au participat în anul 2017-2018 la programul european pentru încurajarea consumului de fructe, legume și lapte în școli, program ce va fi reluat la începerea anului școlar în statele participante, potrivit Comisiei Europene. României i-au fost alocate în acest an 17,67 milioane de euro, sumă care o clasează pe poziția a șasea în UE în funcție de sumele destinate acestui program. Mai mult de jumătate din suma alocată România în acest program va merge către distribuirea lactatelor.
România are a patra cea mai mare alocare de fonduri pentru lactate, după Franța și Polonia și Germania, la o distanță nesemnificativă de cea din urmă. Per asamblu, România ocupă locul 6 în funcție de fondurile destinate distribuirii de fructe, legume și lactate către elevi.
Din cele 17,68 milioane de euro alocate României în acest an pentru program, circa 6,87 milioane de euro vor fi alocate pentru fructele și legumele ce vor fi distribuite elevilor, restul de 10,81 milioane de euro fiind alocate programului pentru distribuția laptelui și a produselor lactate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bugetul total al UE pentru schemele de încurajare a consumului de fructe și legume și de distribuție a laptelui este de 250 de milioane de euro pe an, din care 145 milioane de euro pentru fructe și 105 milioane de euro pentru lactate. Cele două programe au fost comasate începând cu anul școlar 2017-2018. În cadrul programului UE, distribuirea fructelor legumelor și lactatelor este completată de informarea cu privire la obiceiurile alimentare sănătoase în rândul copiilor, prin activități didactice specifice despre importanța unei alimentația corectă și despre originea alimentelor.
Potrivit Comisiei, în anul școlar 2017-2018, 20,2 milioane de elevi au participat la cele două programe și au primit, în total, 255.000 tone de fructe și legume și 178 milioane de litri de lapte. Numărul beneficiarilor acestui program reprezintă circa 20% din totalul europenilor cu vârsta între 0 și 18 ani.