Trei instituții de învățământ superior din România au fost selectate pentru a face parte din primele “Universități Europene”, o serie de alianțe transnaționale ce vizează îmbunătățirea învățământului superior în Uniunea Europeană și stimularea cooperării între instituții, studenții acestora și cadrele didactice.
Comisia Europeană a prezentat primele 17 alianțe create în cadrul inițiativei “Universități Europene”. Cele 17 alianțe cuprind în total 114 instituții de învățâmânt superior din 24 de state UE, dintre care 3 din România - Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Universitatea București și Universitatea Tehnică de Construcții București.
SNSPA face parte din alianța CIVICA, a universităților europene din domeniul științelor sociale, alături de șase universități din Italia, Germania, Suedia, Franța și Ungaria, printre care Institutul Universitar European de la Florența și Școala de Studii Economice din Stockholm.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Universitatea București este inclusă în alianța CIVIS, din care mai fac parte instituții ca Universitatea Eberhard Karls din Tübingen (Germania), Universitatea Națională și Capodistriană din Atena (Grecia) și Universitatea Autonomă din Madrid (Spania).
Cea de a treia instituție românească, Universitatea Tehnică de Construcții din București, se află pe lista universităților din alianța CONEXUS, alături de Universitatea Agricolă din Atena, Universitatea Catolică din Valencia (Spania), Universitatea din Klaipeda (Lituania), Universitatea din Zadar (Croația) și Universitatea La Rochelle (Franța).
Potrivit Comisiei Europene, instituțiile incluse în alianțele “Universități Europene” vor deveni campusuri interuniversitare, în cadrul cărora studenții, doctoranzii, cadrele didactice și cercetătorii vor putea circula fără opreliști. Ei își vor pune în comun expertiza, platformele și resursele pentru a furniza programe de învățământ sau module comune care să acopere diverse discipline.
Fiecare alianță va primi fonduri UE de până la 5 milioane de euro în următorii trei ani, “pentru a-și pune în aplicare planurile și a pregăti calea pentru alte instituții de învățământ superior din UE”.
Universitățile din cadrul alianțelor au fost selectate pe baza unei evaluări realizate de 26 de experți externi independenți numiți de Comisie, inclusiv rectori, profesori și cercetători.