Tichetul de masă și noul Cod Fiscal - angajații pot obține venituri mai mari fără ca angajatorul să plătească în plus

Tichetul de masă și noul Cod Fiscal - angajații pot obține venituri mai mari  fără ca angajatorul să plătească în plus
scris 23 nov 2017

Transferul contribuțiilor pentru pensie și sănătate integral în salariul brut al angajatului de la începutul anului următor, prin modificarea Codului Fiscal, a bulversat salariații și companiile în ultimele luni. Tichetele de masă nu sunt, însă, afectate de aceste modificări și, mai mult chiar, firmele care intenționează să mărească salariul brut pentru a nu fi redus netul în urma transferului pot introduce în pachetul salarial tichete de masă, ca modalitate chiar de a crește venitul angajatului fără ca pentru angajator cheltuielile totale să devină mai mari.

La cele aproximativ 20 de bonuri de masă pe care un angajat le poate primi într-o lună, acesta ar putea avea un venit lunar total, incluzând salariu și bonuri de masă, cu aproximativ 100 de lei mai mare, presupunând, așa cum în multe cazuri a fost și anunțat deja, că angajatorul are în plan să majoreze brutul.

Urmărește-ne și pe Google News

În fapt, compania ar crește salariul brut al angajatului X, astfel încât netul acestuia în cash să scadă din ianurie cu circa 200 de lei, dar datorită faptului că i-ar acorda din 2018 și bonuri de masă în valoare de aproximativ 300 de lei, veniturile totale ale salariatului ar creste. Firma ar avea un cost total per salariat (salariu+bonuri) la fel ca în acest an, dar angajatul ar primi "în mână" mai mult cu 100 de lei. Un exemplu de astfel de calcul este prezentat mai jos.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Motivul pentru care tichetele de masă vor deveni și mai avatajoase decât în prezent pentru salariați este că bonurile sunt scutite de plata contribuțiilor sociale, iar această scutire se poate transforma integral de anul următor într-un beneficiu net pentru angajat. Tichetele sunt supuse doar impozitului pe venit, care este programat la acest moment să scadă de la 16% la 10%.

Momentul actual este oportun pentru ca firmele care încă nu acordă tichete de masă să discute cu salariații, întrucât angajații și angajatorii au fost obligați, prin ordonanță de Guvern, ca în perioada 20 noiembrie-20 decembrie să deruleze negocieri colective pe tema creșterii salariului brut.

Alte beneficii ale tichetelor valorice

Firmele care acordă deja tichete valorice apreciază acest instrument de recompensare a angajaților, 96% dintre firmele consultate, într-un studiu realizat de Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET) prin intermediul GfK România, transmițând că sunt mulțumite și foarte mulțumite de beneficiile sistemului de bonuri. De asemenea, un procentaj foarte ridicat, de 92%, dintre firme găsesc tichetele de masă ca fiind foarte ușor de implementat.

Principalele beneficii indicate de companii:

46% din firme au constatat o creștere a productivității angajaților

84% văd și avantaje fiscale din utilizarea tichetelor

35% din firme au înregistrat o reducere a absenteismului

75% consideră benefic faptul că angajații pot socializa la prânz

În rândul angajaților, 74% consideră tichetele de masă (pe suport de hârtie și electronic) ca fiind esențiale pentru ei, iar pentru 45% constituie un aspect important la angajare.

În tabelul de mai jos, se pleacă de la presupoziția – rațională – că angajatorii nu vor dori sa facă economii în contextul schimbărilor fiscal, ci vor dori să crească brutul angajatului, păstrând totodată cheltuielile firmei cu salariile la același nivel din acest an. Se observă ușor că, la aceleași costuri pentru angajator, venitul salariatului crește cu nu mai puțin de 109 de lei lunar pentru tichete de masă în valoare lunară de 300 de lei (20X15 lei pe lună).

Astfel, dacă înainte de schimbările fiscale netul era de 1.836 lei, în 2018, cu tichetele de masă, venitul salariatului poate urca la 1.945 lei (+109 lei), în timp ce, fără tichete, venitul său crește cu doar 10 lei, la 1.846 lei, presupunând în ambele situații din 2018 că angajatorul menține aceleași cheltuieli cu salariile ca în 2017.

Tichetul de masă și noul Cod Fiscal - angajații pot obține venituri mai mari fără ca angajatorul să plătească în plus

viewscnt
Afla mai multe despre
tichete masa