Sondaj pentru planul de acțiune ''București Oraș Verde''; instituțiile, companiile și societatea civilă, invitate să îl completeze

Sondaj pentru planul de acțiune ''București Oraș Verde''; instituțiile, companiile și societatea civilă, invitate să îl completeze
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2024

Instituțiile, companiile, dar și societatea civilă sunt invitate să completeze un sondaj pentru prioritizarea măsurilor care vor face parte din Planul de acțiune "București Oraș Verde".

Acesta este disponibil până pe 29 iulie și poate fi accesat la adresa: https://cutt.ly/prioritizare-actiuni-PAOV.

Elaborarea planului este finanțată prin intermediul Fondului Special al Acționarilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care sprijină orașele în crearea unor planuri de investiții și politici pentru tranziția către un viitor mai verde și mai durabil.

INFOGRAFICE Record al banilor trimiși în țară de diaspora CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Record al banilor trimiși în țară de diaspora
Urmărește-ne și pe Google News

Cei care completează chestionarul sunt invitați să prioritizeze acțiunile necesare în ceea ce privește: utilizarea terenurilor din Capitală, gestionarea deșeurilor solide, energia, transportul urban, gestionarea apei și a apelor uzate, întreținerea clădirilor, calitatea aerului, infrastructura digitală.

În ceea ce privește utilizarea terenurilor și a spațiilor deschise, printre măsurile care pot fi prioritizate se numără: actualizarea Planului Urbanistic General, revizuirea Planurilor urbanistice zonale, un plan de dezvoltare a spațiilor verzi, reabilitarea parcurilor și a spațiilor verzi existente, construirea de parcuri și spații verzi suplimentare, scrie Agerpres.

În noiembrie 2023, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, informa că a fost lansată platforma https://paov.pmb.ro/ unde se găsesc informații și documente relevante despre desfășurarea proiectului Planului de Acțiune Orașe Verzi (PAOV), demarat în septembrie 2023 de Primăria Municipiului București alături de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

"La nivelul Capitalei, PAOV va fi corelat cu Planul Urbanistic General și cu Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, astfel încât va cuprinde toate strategiile pe care le avem sau care sunt în lucru, astfel încât să facem din București un oraș verde. Elaborarea acestui proiect finanțat de BERD, prin intermediul Fondului special al acționarilor, este condusă de către Trinomics în beneficiul Municipiului București", preciza edilul general.

Conform informațiilor de pe site-ul proiectului, la nivel mondial, populația urbană este în creștere rapidă, cu proiecții care indică faptul că până în 2050, peste 68% din oameni vor locui în orașe, față de aproximativ jumătate în prezent. Această urbanizare rapidă generează o cerere tot mai mare de servicii, care, la rândul lor, impun "o presiune semnificativă asupra resurselor și mediului urban". Orașele sunt responsabile în prezent pentru aproximativ 75% din consumul mondial de energie și 70% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
VIDEO&FOTO Noi recrutări pentru ″Tesla Brăila Gigafactory\ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Noi recrutări pentru ″Tesla Brăila Gigafactory", anunțată de Profit.ro. Imagini în premieră - Cum va arăta fabrica de 100 milioane euro a urmașei gigantului Cehoslovaciei comuniste care s-a luptat cu Musk

"În plus, orașele se confruntă cu numeroase alte probleme, cum ar fi calitatea aerului, congestia traficului și epuizarea spațiului verde, terenului și resurselor de apă. Ele sunt, de asemenea, vulnerabile la schimbările climatice, deoarece peste 90% dintre zonele urbane sunt situate în apropierea coastelor, expunându-le riscului de inundații și furtuni puternice", menționează sursa citată.

Programul "București Oraș Verde" urmărește în principal: păstrarea calității activelor de mediu (aer, apă, sol și biodiversitate) și utilizarea resurselor în mod durabil; atenuarea și adaptarea la riscurile schimbărilor climatice; asigurarea unor politici de mediu și dezvoltare care să aducă beneficii atât în ceea ce privește bunăstarea socială, cât și cea economică a locuitorilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sondaj