Consiliul Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, întrunit în perioada 06 – 08 iulie, condamnă intenția Guvernului României de eliminare a facilităților fiscale acordate angajaților din industria alimentară și agricultură.
„Consiliul Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA a luat decizia, în situația eliminării facilitaților salariale, să organizeze ample acțiuni de protest al căror calendar vă fi stabilit și comunicat ulterior”, precizează sursa citată de Agerpres.
Sindicaliștii din industria alimentară reamintesc că deficitul comercial cu produse alimentare al României a urcat anul trecut la peste 5,6 miliarde de euro, ceea ce a reprezentat o creștere cu 20% față de cel înregistrat în 2021. „Aceste statistici care ar trebui să dea de gândit noului guvern, dar sectorul industriei alimentare nu pare a fi o prioritate pentru acesta. În timp ce pentru sectorul IT, atât premierul Ciolacu, cât și fostul premier Ciucă s-au grăbit să dea asigurări că nu se va umbla la facilitățile fiscale acordate angajaților de mai bine de 20 de ani, industria alimentară și agricultura românească sunt din nou abandonate”, subliniază reprezentanții Sindalimenta.
Potrivit unui comunicat semnat de Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta, „aceasta politica inconștientă promovata atât de incompetentul Guvern Ciucă și continuată și de Guvernul Ciolacu, va agrava situația economică și financiară a României, iar în final cei care vor plăti, vor fi ca de fiecare data, salariații din sectorul privat. Eliminarea facilităților salariale din cele doua sectoare de activitate vor conduce la creșterea numărului șomerilor, la închiderea multor ferme și societăți comerciale și la importuri de alimente din ce în ce mai mari”.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, marți, că se face o analiză cu privire la restructurarea facilităților fiscale anunțată de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, referitor la sectoarele construcțiilor și IT, subliniind că nu vor fi luate decizii „pripite”.