Ordonanța de Urgență adoptată vineri de Guvern nu satisface revendicările angajaților din Sănătate și forma în care au fost transpuse solicitările Federației "Solidaritatea Sanitară" nu se regăsește în lista de revendicări, informează organizația sindicală, care anunță continuarea protestelor.
"Ordonanța de urgență pe care Guvernul a adoptat-o în ședința de ieri 30 iunie nu satisface revendicările angajaților din Sănătate. De altfel, forma în care Guvernul a înțeles să transpună o parte dintre solicitările Federației "Solidaritatea Sanitară" nu se regăsește în lista noastră de revendicări. Este vorba, în special, despre revendicările referitoare la plata corectă pentru munca prin care se asigură continuitatea serviciilor medicale, pentru care guvernul a înțeles să acorde o sumă fixă în dauna plății acestor drepturi prin raportare la salariul de bază actual", se menționează într-un comunicat al federației.
Federația "Solidaritatea Sanitară" a efectuat o analiză a impactului, care evidențiază faptul că acest act normativ "este de fapt o "Ordonanță a amăgirilor", deoarece există o diferență foarte mare între beneficiile anunțate public pentru angajații din Sănătate și beneficiile reale", precizează sursa citată.
CITEȘTE ȘI Nou jucător: Germanii de la Mainz Biomed, listați la New York, intră în RomâniaAstfel, semnalează sindicaliștii, după cum arată analiza de impact, cea mai mare parte a angajaților din Sănătatea cărora le-ar trebui acordate drepturile prevăzute în OUG se află într-una din următoarele situații: nu vor putea beneficia de aceste drepturi deoarece unitatea depășește plafonul de 30% aferent sporurilor și indemnizațiilor (efectul creșterilor salariale fictive), adică vor beneficia de aceste drepturi dar vor pierde alte drepturi salariale în schimb (în special din cauza reducerii sporurilor pentru condițiile de muncă), sau vor beneficia de aceste drepturi dar în condițiile în care vor scădea veniturile salariale ale altor categorii de angajați (efectul transferului unor părți din venitul salarial de la un angajat la altul).
"În sinteză, din perspectiva pretenției Guvernului de a crește unele venituri salariale, principalul efect al acestui act normativ îl constituie de fapt mutarea banilor dintr-un buzunar în altul. Acesta este un efect intenționat, împotriva căruia Federația "Solidaritatea Sanitară" a luptat și la elaborarea și adoptarea legii nr. 153/2017", precizează sindicaliștii.
La acest efect de simulare a unor creșteri salariale se adaugă amplificarea inechităților inexistente și introducerea unora noi, intervenția agravând de fapt problemele salariale din sistemul public de sănătate, adaugă aceștia.
CITEȘTE ȘI Tranzacție - Marcos Provit, cu farmacii sub brandul Evofarm și având în spate CVI, preia 22 de farmacii"Nu știm dacă acest rezultat este cauzat de rea voință, de nepricepere ori de amândouă. Știm doar că pentru marea majoritate a angajaților din Sănătate care ar trebui să beneficieze de drepturile amintite în actul normativ efectul va fi nul, acolo unde nu vom asista chiar la reducerea veniturilor salariale. La fel de gravă este intenția, vizibilă în actul normativ, de a încălca regulile convenite anterior pentru proiectul noii legi a salarizării: OUG nr. 63/2023 instituie ca precedent înlocuirea unei categorii de sporuri cuantificate procentual, a căror valoare în bani se stabilește prin raportarea la salariul de bază, cu indemnizații în sumă fixă, stabilite în mod egal pentru toate categoriile de angajați cu același program de lucru. Adică, este vizibilă încercarea de a trece la "sporuri" (indemnizații) în sumă fixă, egale pentru toți salariații. Egalizarea este făcută în jos, determinând faptul că unii angajați (mulți) vor pierde din veniturile salariale în noua lege a salarizării (unii dintre ei pierzând deja odată cu aplicarea OUG nr. 63/2023). Această inițiativă nu este o noutate, ea fiind afirmată și la înțelegerea anterioară, dintre aceleași părți, din 26.X.2017", se mai arată în comunicat.
Astfel, explică reprezentanții Federației "Solidaritatea Sanitară", prin introducerea plății în sumă fixă a drepturilor salariale aferente gărzilor medicilor și pentru zile nelucrătoare în cazul asistentelor medicale și personalului auxiliar-sanitar, Guvernul "încalcă inclusiv prevederi ale Codului Muncii" care menționează în mod expres că aceste drepturi se calculează prin raportare procentuală la salariul de bază.
CITEȘTE ȘI Regina Maria a preluat pachetul majoritar la clinicile dentare Dr. Leahu"Dacă Guvernul ar fi respectat regulile negocierii cu ambele federații reprezentative din Sănătate și ar fi invitat și reprezentanții Federației "Solidaritatea Sanitară" la negocieri, această situație ar fi fost evitată. De reținut este faptul că una dintre revendicările noastre esențiale, respectiv plata sporului de noapte/tură pentru asistentele medicale și personalul auxiliar-sanitar (infirmiere, brancardieri ) nu se regăsește în ordonanța adoptată ieri de Guvern. Altfel spus, Guvernul nu a acordat niciun leu în plus pentru angajații din sănătate care lucrează în ture", susțin sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară.
Ei mai menționează că Executivul a mai introdus în această ordonanță o prevedere prin care le spune angajaților din sănătate că sumele acordate la acest moment sunt de fapt sume pe care le vor lua în considerare la 1 ianuarie 2024.
"În traducere, Guvernul va afirma în ianuarie 2024: "v-am dat în august 2023, acum veți primi mai puțin (sau deloc)". Acest lucru se întâmplă în condițiile în care la momentul actual sunt încă multe restanțe salariale către angajați, pe cadru legal existent", punctează sursa citată.
În aceste condiții, conform comunicatului, programul de proteste anunțat de Federația "Solidaritatea Sanitară" continuă atât cu protestele deja aflate în desfășurare cât cu protestele anunțate pentru luna iulie, respectiv: demisia medicilor din CIM-urile aferente gărzilor suplimentare (protest în desfășurare); protestul angajaților din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcționării unității (protest în desfășurare); 6 iulie 2023 - pichetarea tuturor spitalelor din țară; 12 iulie 2023 - organizarea mitingului național al angajaților din Sănătate în Piața Victoriei; 19 iulie 2023 - greva de avertisment; 27 iulie 2023 - greva generală.
Revendicările Federației "Solidaritatea Sanitară" rămân aceleași, fiind susținute alături de protestele în stradă sau în curtea spitalelor și de cei 1.318 medici care au semnat până acum în cadrul protestului privind demisia din gărzile suplimentare, respectiv de cei 5.268 angajați care au semnat în cadrul protestului angajaților care asigură continuitatea serviciilor medicale, anunță sindicaliștii prin intermediul comunicatului.
"Precizăm că, în încercarea de a corecta acest dezastru, Federația "Solidaritatea Sanitară" a transmis Guvernului o propunere alternativă de act normativ. Este evident faptul că practica dialogului social preferențial a făcut posibilă această gravă eroare legislativă", subliniază sursa citată.
Începând cu 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar și cel auxiliar-sanitar va primi indemnizații cuprinse între 500 și 1.000 lei pentru gărzile efectuate în afara normei, cât și de 100 lei, dar nu mai mult de 300 lei pentru fiecare zi lucrată in zile libere, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern, prezentate anterior de Profit.ro. Totodată, noi categorii de personal medical vor primi vouchere de vacanță.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul lansează programul INVESTALIM, în valoare de 600 milioane euro, pentru investiții în industria alimentară. Domeniile eligibile”Avem creșteri de venit pentru toate categoriile de angajați din sănătate și asistență socială la salariul de bază maxim prevăzut de lege. Cu alte cuvinte, toate anexele care au ținut de legea 153, dar sunt incluse fonduri pentru plata voucherelor de vacanță, indemnizații lunare pentru gărzi, zile suplimentare de concediu de odihnă și deblocarea negocierilor și semnarea contractului colectiv de muncă”, a precizat premierul Ciolacu.
Astfel, începând cu 1august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, precum și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar care asigură continuitatea asistenței medicale, va beneficia și de o indemnizație lunar stabilită în cuantum brut, după cum urmează:
a) 500 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardã în afara normei legale de bază;
b) 1.000 lei pentru medicii specialisti și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază;
c) 500 lei pentru biologi, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;
d) 500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie și imagistică licențiați, asistenți medicali de laborator clinic licențiați, licențiați în balneofiziokinetoterapie și recuperare, asistenți medicali dentari licențiați, asistenți medicali de profilaxie dentară licentiați, asistenți medicali licentiaîi în nutriție și dietetică, moașe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;
e) 100 lei, dar nu mai mult de 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată in zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementarile legale în vigoare nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția celor prevăzute la lit. a-c).
Ordonanța redactată mai prevede că personalul contractual din sistemul public de sanătate beneficiază de concediu de odihna anual de până la 38 de zile lucrătoare, în funcție de vechime.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Creditele garantate de stat - majorate la 15.000 euro pentru studenți și dublate la 30.000 euro pentru familii. Statul va subvenționa mașini second hand, studii MBA și electrocasnice de 2.000 euroImpactul financiar determinat de aplicarea măsurilor prevăzute se va lua în calcul la stabilirea grilei de salarizare pentru funcțiile din unitățile sanitare, aplicabilă începând cu anul 2024.
Persoanele beneficiare sunt în număr estimativ de 68.000 și vor beneficia de o singură indemnizație lunara stabilită în cuantum brut pentru efectuarea gărzilor în baza unui contract de muncă cu timp parțial, din care:
- la un număr estimativ de 11.000 medici, impactul financiar este de 11.000.000 lei/lună;
- la un număr estimativ de 30.000 asistenți medicali, impactul financiar este de 10.800.000 lei/lună, reprezentând indemnizație de 300 lei/lună;
- la un număr estimativ de 72.340 asistenți medicali, impactul financiar este de 36.170.000 lei/lună, reprezentänd indemnizație de 500 lei/lună;
- la un număr estimativ de 21.000 personal auxiliar (infirmiere, brancardieri și îngrijitoare), impactul financiar este de 6.300.000 lei/lună;
Având aceste date, impactul bugetar va fi de 64.270.000 lei/lună, respectiv 65.716.000 lei/lunp cu contribuția asiguratorie de muncă.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Termenul de interzicere a vânzării locuințelor consolidate la risc seismic de stat - redus substanțial. Guvernul va garanta credite cu dobândă zero pentru proprietarii care se împrumutăDin centralizările transmise de directile de sânatate publicã Ministerului Sănătații, rezultă un număr de 168.408 persoane beneficiare de voucehert de vacanță, din care 44.500 au primit de vouchere de vacanță până în acest moment. Pentru un număr de aproximativ 123.908 urmează a fi acordate vouchere de vacanță pentru anul 2023 în sumă totală de 179.666.600 lei.