Se schimbă regulile în comerțul alimentar. Comercianții și producătorii trebuie să doneze sau să vândă la preț infim marfa cu 3 zile înainte de expirare

Se schimbă regulile în comerțul alimentar. Comercianții și producătorii trebuie să doneze sau să vândă la preț infim marfa cu 3 zile înainte de expirare
scris 19 mai 2017

Comercianții și producătorii care nu reușesc să vândă alimentele aflate la 3 zile înainte de expirare vor fi obligați de la finalul acestei săptămâni să le doneze asociațiilor umanitare sau primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace, sau să le vândă întreprinderilor sociale la puțin peste 3% din prețul lor. Mai mult, comercianții trebuie să afișeze lângă casele de marcat un plan de reducere a risipei alimentelor aflate în curs de expirare.

Noile reguli din comerț, prezentate în detaliu anterior de Profit.ro, trebuie aplicate începând de duminică.

Urmărește-ne și pe Google News

Practic, orice agent economic este obligat să ia măsuri pentru diminuarea rispei alimentare începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția, comercializarea, inclusiv în industria hotelieră și a serviciilor alimentare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Parlamentul a adoptat conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric CITEȘTE ȘI Parlamentul a adoptat conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric

Astfel, alimentele apropiate de data expirării, deci încă potrivite pentru consumul uman, nu vor mai putea fi distruse, ci vor fi obligatoriu donate către fundații și asociații umanitare, spitale, orfelinate, cămine de bătrâni sau alte astfel de structuri.

În cazul în care alimentele sunt improprii consumului uman, acestea vor fi livrate către asociații care adăpostesc animale, dacă nu le afecteze sănătatea. Dacă produsele alimentare nu sunt potrivite nici pentru consumul animalelor, atunci vor fi utilizate pentru compost în agricultură sau pentru obținerea biogazului.

La ce preț vor putea fi vândute alimentele întreprinderilor sociale

Operatorii economici din domeniul agroalimentar pot oferi către asociații, fundații și întreprinderi sociale, alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum contra unei sume maxime de 3% + TVA din prețul de achiziție, în cazul comercianților, și de 3% + TVA din prețul de producție, în cazul producătorilor și procesatorilor.

Asociațiile și fundațiile respective vor putea comercializa alimentele cu maximum 25%+ TVA din prețul de achiziție, în cazul preluării de la comercianți, respectiv cu maximum 25% + TVA din prețul de producție, în cazul preluării de la producători sau procesatori.

Nerespectarea etapelor și procedurilor de combatere a risipei alimentare, dacă nu întrunește condițiile unei infracțiuni, va fi sancționată cu amenzi în cuantum de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru microîntreprinderi, de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru întreprinderi mici și mijlocii și cu amendă contravențională de la 6.000 lei la 10.000 lei pentru întreprinderi mari.

În România sunt distruse cantități foarte mari de alimente. Potrivit datelor oficiale, anul trecut au fost distruse 15 milioane de kilograme de alimente, iar în 2014 au fost distruse alte 12 milioane de kilograme.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
expirare
donatie
distrugere
deputati
lege