Românii din Valea Timocului (Serbia), declarându-se afectați de exploatarea minieră din zona orașului Bor, unde compania chineză Zijin extrage zăcăminte de cupru și aur din 2018, au lansat un protest, la Craiova, prin care solicită sprijin din partea autorităților din România, Serbia și Uniunii Europene.
„La Bor se exploatează aurul și cuprul de 124 de ani. Din 2018, mina de la Bor a fost cumpărată de firma chineză Zijin, o firmă de stat din China. Noi am avut și în trecut probleme cu ecologia în zonă, pentru că la Bor pe lângă minele din zonă avem și o topitorie, însă acum s-a renovat și nu mai poluează aerul atât de mult, dar în zonă pământul și apa nu mai pot fi folosite din păcate pentru agricultură”, susține Predrag Balasevic, reprezentant al românilor din Valea Timocului, președintele Partidului Neamul Românesc din Serbia, citat de Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acesta a menționat că, de două săptămâni, oamenii dintr-un sat au blocat un drum pentru a nu mai da voie utilajelor și camioanelor să treacă prin satul lor.
Românii din Valea Timocului au lansat astfel un protest pe care îl vor trimite instituțiilor românești, instituțiilor sârbești și Uniunii Europene.
În 2019 a fost anunțat că Zijin Mining, unul dintre cei mai mari producători chinezi de aur, va prelua activele de cupru și aur din Serbia ale partenerului american Freeport McMoran Inc, pentru o sumă de până la 390 milioane de dolari, această tranzacție fiind cea de-a treia făcută de gigantul chinez în zonă în ultimii doi ani.
CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Papa Francisc. Ce mesaj i-a transmis Suveranului Pontif. Întâlnire și cu Giorgia Meloni, premierul ItalieiAceastă tranzacție s-a adaugat unui șir de achiziții făcute de Zijin și i-a consolidat poziția în Balcani, după ce în 2018 a intrat pe piața din Serbia, odată cu preluarea producătorului de cupru RTB Bor, iar în 2019 a finalizat preluarea Nevsun Resources, care are operațiuni și în Serbia, pentru 1,4 miliarde dolari.
Compania chineză deținea deja 100% din acțiunile la un proiect minier amplasat în zona superioară a Timocului, după preluarea Nevsun, precum și un pachet de 60,4% din acțiuni la proiectul din zona inferioară a Timocului, restul acțiunilor fiind deținute de Freeport.