Ciucă: Pragul de 9,4% din PIB pentru pensii va fi înlocuit cu indicatori de disciplină fiscală, conform Băncii Mondiale

Ciucă: Pragul de 9,4% din PIB pentru pensii va fi înlocuit cu indicatori de disciplină fiscală, conform Băncii Mondiale
scris 28 oct 2022

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că a discutat ”de principiu” cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, despre pragul de 9,4% din PIB prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și cele două părți au convenit ”să poată fi înlocuit” cu indicatori de disciplină fiscală conform studiului realizat de Banca Mondială în domeniu și transmis Guvernului.

De ce este important: PSD și ministrul Muncii, Marius Budăi, au susținut că limitarea bugetului de pensii la 9,4% din PIB, conform angajamentelor de reformă a sistemului de pensii din PNRR, ar împiedica majorarea adecvată a pensiilor și au cerut în mod repetat revizuiraea acestui indicator din PNRR.

Urmărește-ne și pe Google News
Guvernul lasă muncitorii străini din afara UE să treacă mai ușor de la un angajator la altul CITEȘTE ȘI Guvernul lasă muncitorii străini din afara UE să treacă mai ușor de la un angajator la altul
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Au fost discutate de principiu subiectele legate de plafonul de 9,4% pentru pensii și am convenit cu doamna președintă ca acest indicator să poată fi înlocuit cu indicatori de disciplină fiscală având la bază studiul Băncii Mondiale, iar detaliile tehnice legate de modalitatea în care se va proceda vor fi stabilite la nivelul comisiilor de specialitate”, a declarat Ciucă în privința discuțiilor purtate la Bruxelles pe această temă.

Recent, ministrul Muncii, Marius Budăi, a prezentat, la Parlament, soluțiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile: să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim și să nu mai fie nicio pensie care să depășească venitul din timpul serviciului. El a mai spus că toate aceste reglementări și toate aceste propuneri pentru a îndeplini jalonul din PNRR se regăsesc în materialul trimis de la Banca Mondială, material care a fost înaintat și către cabinetul premierului.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul revine cu un nou proiect OUG de modificare a sistemului pensiilor private: comision unic, verificarea investițiilor administratorilor prin comitet dedicat, lichiditate mai bună. Plus plan pe Hidroelectrica CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul revine cu un nou proiect OUG de modificare a sistemului pensiilor private: comision unic, verificarea investițiilor administratorilor prin comitet dedicat, lichiditate mai bună. Plus plan pe Hidroelectrica

Opoziția, în schimb, prin vocea fostului ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, cataloghează drept ”o minciună, pur și simplu” afirmațiile conform cărora pensiile din România nu pot crește din cauza pragului de 9,4% din PIB stabilit prin PNRR pentru bugetul de pensii, el arătând că, în prezent, acest prag s-ar atinge dacă pensiile ar crește cu 27% .

 

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
prag
gib
9
4%
ciucă
leyen
comisia europeană
pnrr