România se bate cu 18 alte state membre pe viitorul sediu al Agenției Europene pentru Medicamente. Cum poate fi votată candidatura României

România se bate cu 18 alte state membre pe viitorul sediu al Agenției Europene pentru Medicamente. Cum poate fi votată candidatura României
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 aug 2017

România și alte 18 state din Uniunea Europeană și-au depus candidaturile în vederea găzduirii sediului Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), aflat în prezent la Londra și care va fi mutat după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.

România, care vrea ca viitorul sediu să fie amplasat în București, concurează însă cu Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania și Suedia.

Urmărește-ne și pe Google News

În ceea ce privește Autoritatea Bancară Europeană (EBA), a doua agenție UE ce va fi relocată din Marea Britanie post Brexit, și-au depus candidaturile opt țări, și anume Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania, Irlanda, Luxemburg și Polonia.

EXCLUSIV Guvernul caută un sediu al Agenției Europene pentru Medicamente pe piața liberă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul caută un sediu al Agenției Europene pentru Medicamente pe piața liberă

Termenul de depunere a candidaturilor pentru a găzdui cele două agenții ale UE a expirat ieri, 31 iulie 2017, la miezul nopții.

Comisia Europeană va analiza candidaturile și va publica rezultatul evaluării pe 30 septembrie, o decizie finală fiind așteptată pentru luna noiembrie a acestui an.

Guvernul României a aprobat, în martie, depunerea dosarului de candidatură pentru a găzdui sediul EMA, cu argumentul că țara noastră nu  găzduiește, după 10 ani de la aderarea la UE, niciun sediu al unei agenții europene, deși, teoretic, fiecare stat membru ar trebui să aibă pe teritoriul propriu o agenție europeană.

Fostul ministru delegate pentru Afaceri Europene, Ana Birchal, a arătat atunci că găzduirea acestei agenții de către România, pe lângă creșterea vizibilității țării în plan european, va avea o serie de beneficii de natură economică, inclusiv crearea de locuri de muncă și stimularea investițiior.

Guvernul a menționat, în sprijinul acestei candidaturi, faptul că în București își au sediul numeroase instituții de profil, inclusiv laboratoare și companii farmaceutice, enumerând Institutul Național de Cercetare ”Cantacuzino”, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie Ana Aslan, Institutul Victor Babeș. Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu, care au ca obiectiv "gestionarea efectelor majore în situații de criză care pot afecta sistemul național de sănătate".

Reprezentanții Executivului nu țin însă cont că Institutul Cantacuzino nu mai produce vaccinuri de câțiva ani, fiind într-o situație critică, iar Institutul Ana Aslan a fost supus unor controale oficiale ale ministerului după acuze de corupție și nereguli la cheltuirea banilor publici.

Surse guvernamentale au declarat recent pentru Profit.ro că Executivul va căuta pe piața liberă să rezerve, iar apoi, în caz de reușită a candidaturii, să închirieze clădirea potrivită pentru noul sediu EMA.

Candidatura României poate fi votată aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
agentia europeana pentru medicamente
ema
candidatura
concurenta
sediu
brexit