România - printre țările cu cei mai mulți șomeri în rândul proaspeților absolvenți din UE

România - printre țările cu cei mai mulți șomeri în rândul proaspeților absolvenți din UE
scris 21 aug 2024

Ponderea proaspeților absolvenți de liceu sau facultate din UE care erau angajați a ajuns în 2023 la 83,5%, în creștere cu 1,1 puncte procentuale comparativ cu 82,4% în 2022, însă România se numără printre țările membre cu cei mai mulți șomeri în rândul proaspeților absolvenți din UE, arată datele publicate de Eurostat.

Proaspeții absolvenți sunt persoane cu vârsta între 20 și 34 de ani, care și-au finalizat studiile secundare sau terțiare în ultimii trei ani, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Suprapopulare în căminele studențești: Politehnica București și alte universități nu pot onora cererile CITEȘTE ȘI Suprapopulare în căminele studențești: Politehnica București și alte universități nu pot onora cererile

Potrivit sursei citate, rata de ocupare în rândul proaspeților absolvenți este mai mare de 80% în 22 de țări membre UE. Cel mai bine la acest capitol stă Malta, unde 95,8% din proaspeții absolvenți erau angajați în 2023, urmată de Țările de Jos (93,2%) și Germania (91,5%).

La polul opus, cele mai scăzute rate de ocupare în rândul proaspeților absolvenți se înregistrau în Italia (67,5%), Grecia (72,3%) și România (74,8%).

Rata de ocupare este mai mare în rândul absolvenților de facultate decât în cazul celor care au terminat liceul. În 2023, rata de ocupare a proaspeților absolvenți de facultate era mai mare de 90% în Irlanda, Austria, Belgia, Suedia, Slovacia, Polonia, Germania, Letonia, Bulgaria, Ungaria, Țările de Jos, Malta și Estonia. În doar două țări membre UE acest indicator era mai mic de 80%: Grecia și Italia.

Cât costă să vinzi la un festival organizat de primărie în Capitală. LISTA de tarife CITEȘTE ȘI Cât costă să vinzi la un festival organizat de primărie în Capitală. LISTA de tarife

Pe sexe, rata de ocupare în rândul proaspeților absolvenți din UE este mai mare în rândul bărbaților (85%) decât în rândul femeilor (82%). Această situație se regăsește în 18 state membre, inclusiv în România. Cu toate acestea, cea mai mare diferență este în Cehia, unde rata de ocupare a bărbaților care au absolvit recent liceul sau facultatea este cu 19,4 puncte procentuale mai mare decât în rândul femeilor. În sens invers, în nouă state membre, rata de ocupare în rândul proaspeților absolvenți este mai mare în rândul femeilor decât în cazul bărbaților.

Cea mai mare diferență este în Bulgaria, unde rata de ocupare a femeilor care au absolvit recent liceul sau facultate este cu 6 puncte procentuale mai mare decât în rândul bărbaților.

ANUNȚ Alte sute de blocuri din București rămân fără apă caldă CITEȘTE ȘI ANUNȚ Alte sute de blocuri din București rămân fără apă caldă

La nivelul UE, în ultimii zece ani s-a înregistrat o creștere a ratei de ocupare în rândul proaspeților absolvenți. În 2013, această rată se situa la 74,3% și între timp a crescut constant. Excepția a fost în anul 2020, afectat de pandemie, când ponderea proaspeților absolvenți de liceu sau facultate din UE a scăzut cu 2,3 puncte procentuale, comparativ cu 2019, până la 78,7%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
tineri
someri