România a cerut ajutor la 6 state UE pentru a controla calitatea alimentelor pe care le primește din Occident. Doar 3 țări i-au răspuns

România a cerut ajutor la 6 state UE pentru a controla calitatea alimentelor pe care le primește din Occident. Doar 3 țări i-au răspuns
scris 8 iul 2017

Ministerul român al Agriculturii a cerut sprijinul mai multor state din Uniunea Europeană pentru a controla calitatea alimentelor trimise din vestul Europei pe piața din România, dar a primit, până la acest moment, doar acceptul Germaniei, Belgiei și Olandei.

În urmă cu două luni, Ministerul Agriculturii, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Fitosanitară au anunțat că au verificat privind eventuale standarde duble aplicate de către multinaționale în calitatea produselor vândute în estul și vestul Europei și că, din 175 de probe prelevate, au descoperit un produs neconform.

Urmărește-ne și pe Google News

 

Acesta era un tip de miere importată din Franța, care depășea cu 50% limita normală a unui coeficient enzimatic, fără a fi însă periculos pentru consum.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara atunci că a trimis scrisori omologilor săi din Belgia, Austria, Germania, Italia, Olanda și Franța, în care îi ruga să permită experților români să verifice alimentele pe teritoriul acestor țări, pentru a le compara calitatea cu cea a alimentelor vândute sub aceleași mărci în România.

Un document oficial redactat recent și prezentat acum de Profit.ro relevă că România a primit răspuns pozitiv doar de la 3 state.

EXCLUSIV Modificările pregătite pentru legea 51% alimente locale, în cazul căreia Comisia Europeană a decis declanșarea infringementului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificările pregătite pentru legea 51% alimente locale, în cazul căreia Comisia Europeană a decis declanșarea infringementului

”Până la această dată (finalul lunii iunie – n. red.) au fost primite răspunsuri pozitive de la miniștrii omologi din Belgia, Germania și Olanda”, se arată în document.

În februarie, statele din Grupul de la Vișegrad, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, au făcut apel la celelalte state din Europa Centrală și de Est să se alăture inițiativei împotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioară în produsele alimentare destinate vânzării în statele mai sărace din Uniunea Europeană.

Dobânzile penalizatoare prevăzute să fie limitate la credite și leasing pentru consumatori, iar debitorii să răscumpere creanța doar cu dublul sumei plătite de cesionar CITEȘTE ȘI Dobânzile penalizatoare prevăzute să fie limitate la credite și leasing pentru consumatori, iar debitorii să răscumpere creanța doar cu dublul sumei plătite de cesionar

În România, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în luna martie, și a anunțat că va efectua o anchetă privind respectarea dreptului la ocrotirea sănătății, după protestul Grupului de la Vișegrad.

La rândul lor, autoritățile din Bulgaria au anunțat deja, săptămâna trecută, că produse alimentare comercializate de companiile multinaționale europene în țara vecină conțin ingrediente diferite față de produse vândute sub branduri identice în Austria și Germania, precizând că vor insista ca Uniunea Europeană să rezolve problema ”standardelor duble.

În schimb, producătorii din vestul Europei se apără susținând că diferențele de compoziție sunt date de gusturile locale.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
standarde
vest
occident
import
calitate
standard
verificare
agricultura
germania
belgia
olanda