Rafila afirmă că, probabil, până la 5 milioane de români vor primi vaccinul anti-COVID-19 până la vară

Rafila afirmă că, probabil, până la 5 milioane de români vor primi vaccinul anti-COVID-19 până la vară

Foto: Ilona Andrei / Inquam Photos

scris 4 nov 2020

Medicul Alexandru Rafila susține că, cel mai probabil, cinci milioane de români ar urma să primească vaccinul anti-COVID-19 până în vara anului viitor, în condițiile în care un prim vaccin ar urma să fie pus pe piață cel târziu în prima lună a lui 2021. Rafila atrage atenția asupra faptului că România trebuie să se organizeze din timp pentru campania de vaccinare, întrucât "noi nu suntem chiar cei mai mari campioni ai organizării”.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că s-a făcut un "efort fără precedent” în ceea ce privește cercetările și finanțarea pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, iar în prezent sunt în studii de fază avansată trei vaccinuri anti-COVID-19 și e probabil ca unul dintre ele să primească autorizația de punere pe piață spre sfârșitul acestui an sau în prima lună a anului viitor, după care alte două vaccinuri ar urma să fie și ele puse pe piață, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Videoconferința Profit.ro - Visa. Sărmaș, ADR: România a pus carul în fața boilor când a început digitalizarea serviciilor publice. Oamenii încă sunt, din păcate, cărăuși de dosare cu șină între instituții, în loc să circule electronic CITEȘTE ȘI Videoconferința Profit.ro - Visa. Sărmaș, ADR: România a pus carul în fața boilor când a început digitalizarea serviciilor publice. Oamenii încă sunt, din păcate, cărăuși de dosare cu șină între instituții, în loc să circule electronic

El a precizat că unele vaccinuri pot fi păstrate la frigider, precum un vaccin clasic, iar altele rezistă doar la temperaturi foarte ridicate.

Rafila a susținut că majoritatea acestor vaccinuri au fost finanțate de guverne, iar altele au fost finanțate de producători farmaceutici.

"Ele deja s-au produs în avans, anumite cantități. În cazul în care vor fi aprobate, ele vor fi disponibile imediat, cantități importante. Sigur nu suficiente, dar cantități importante care au fost deja contractate de entitățile care au plătit, practic, pentru dezvoltarea acestui vaccin. Cred că e vorba de cel puțin de zeci de milioane de doze”, a declarat Alexandru Rafila, marți seară, la TVR.

Acesta a explicat că milioane de doze de vaccin au fost deja produse, dar acestea ar urma a fi distruse dacă nu vor primi autorizația de punere pe piață.

"Este un risc foarte mare, așa se lucrează în situații de criză, pentru că e foarte posibil ca un produs să nu primească autorizația și atunci el este distrus și nu se mai utilizează pentru că nu poți, în condiții de criză majoră de sănătate publică, să aștepți să obții autorizația după care să începi producția. El practic se produce în cantități suficiente după studiile de fază 1 și 2, se cunoaște concentrația necesară, secvențialitatea dozelor și studiul de fază 3 consfințește. Dacă studiul de fază 3 eșuează, atunci tot vaccinul este distrus”, a explicat Rafila.

Medicul a ținut să atragă atenția asupra faptului că România trebuie să ia din timp măsuri pentru administrarea vaccinului.

"Norocul nostru că suntem în Uniunea Europeană. Dar ce vreau să înțelegem, asta trebuie să fie foarte clar: organizarea vaccinării depinde de fiecare stat, adică nu ne organizează Comisia Europeană și vaccinarea și atunci, știți că noi nu suntem chiar cei mai mari campioni ai organizării și e bine să începem lucrurile din timp, încât să nu ne trezim în situația ca așteptările oamenilor să primească vaccin să fie înșelate de incapacitatea de a-l administra", a afirmat el.

Întrebat câți români ar urma a fi vaccinați inițial, el a răspuns că "probabil până la 5 milioane” ar urma să fie vaccinați până în vara anului viitor.

"Cu precizarea că 200-250.000 de persoane care lucrează în sectorul sanitar vor fi vaccinate cu prioritate. Așa se întâmplă peste tot, după care alte categorii de personal din sectoare vitale și pacienții cei mai vulnerabili”, a mai explicat Alexandru Rafila.

viewscnt
Afla mai multe despre
alexandru rafila
vaccinul anti-covid-19