Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, după ședința BPN al partidului, că inițiativa de revizuirea a Constituției pe tema definirii familiei, care a fost adoptată de Camera Deputaților în urmă cu aproape un an, va trece și de Senat în regim de urgență, iar după promulgare va fi organizat referendumul. Dragnea a susținut că, în același timp, va fi inițiată o dezbatere privind oportunitatea reglementării parteneriarului civil în România.
Articolul actual din Constituție stabilește că ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Potrivit noului proiect, articolul a fost modificat astfel: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”În procedură de urgență să o adoptăm, după care să o trimitem la promulgare. După ce președintele o promulgă, după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, vom decide imediat să se continue procedura în Senat, respectiv votul efectiv pentru revizuirea Constiuției și stabilirea datei referendumului”, a afirmat Dragnea.
El susține că, în același timp, va fi inițiată o dezbatere privind oportunitatea reglementării parteneriarului civil în România, scrie News.ro.
”În același timp, nu putem să nu analizăm și situația unei minorități din România, și anume să discutăm serios despre oportunitatea legiferării unui tip de parteneriat civil și i-am rugat pe colegii mei, și aici l-am rugat pe domnul Victor Negrescu să poarte discuții cu ONG-urile din domeniu pentru a merge, nu neapărat în paralel, dar către o formă legislativă prin care să se reglementeze și această situație”, a afirmat Liviu Dragnea.
Întrebat dacă are această inițiativă pentru că se teme de protestele comunității LGBTI, liderul PSD a răspuns: ”Motivul meu nu este teama de eventuale proteste, nici nu am auzit că se intenționează să se întâmple asta. Motivul l-am explicat destul de clar și simplu. Este vorba despre o minoritate pe care nu ne putem face că nu o vedem sau nu putem spune că nu există. Ca orice minoritate dintr-o societate trebuie să fie tratată așa cum trebuie și atunci trebuie să încercăm măcar să găsim o modalitate prin care măcar o parte din solicitările dumnealor să fie rezolvate. Dacă vom reuși”.
El a adăugat că se lansează o dezbatere pe această temă.
CITEȘTE ȘI SUA expulzează 60 de diplomați ruși în cazul Skripal și închide consulatul rus de la SeattleÎntrebat dacă referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție ar putea fi organizat în luna mai, Liviu Dragnea a răspuns: ”Nu vreau să înaintez niciun termen până când nu vedem publicată în Monitorul Oficial legea, pentru că avem promulgarea de la domnul președinte și așteptăm”.
Anterior, vicepreședintele PSD Paul Stănescu a declarat că referendumul privind modificarea Constituției astfel încât familia să fie definită ca uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie ar urma să aibă loc în luna mai.
Camera Deputaților a adoptat, în 9 mai 2017, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” și 13 abțineri, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției pe tema definiției familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituție urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.
Inițiativa a fost trimisă Senatului pentru dezbatere și vot.
Coaliția pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți", însă semnatarii inițiativei vor ca definiția să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de același sex. Astfel, inițiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie".
Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.