Senatorii au amânat, marți, votarea unui proiect de lege care ar obliga proprietarii de cluburi, baruri, restaurante, cinematografe, hoteluri, pensiuni, teatre și alte unități publice, care nu au încă autorizația de securitate la incendiu, să monteze la ușă un panou prin care clienții să fie avertizați, înainte de a intra, că spațiul funcționează fără autorizație.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari din opoziție, la scurt după incendiul înregistrat la începutul anului în clubul Bamboo.
«Acest spațiu funcționează fără autorizația de securitate la incendiu»”, este textul pe care parlamentarii doresc să îl impună proprietarilor, sub sancțiunea unei amenzi consistente, și pentru care au pregătit deja și culoarea literelor, astfel încât clienții să știe la ce riscuri se supun dacă intră, după modelul avertismentelor de sănătate de pe pachetele de țigări.
Proiectul s-a bucurat chiar și de susținerea Guvernului, care a transmis Parlamentului că susține această măsură și a venit cu propuneri de reglementare a situațiilor pentru clădirile cu părți încă în construcție.
CITEȘTE ȘI Decizia CEDO în favoarea românului concediat pentru că vorbea cu logodnica pe messenger de la birou schimbă sistemul. Avocat: Mai este posibilă monitorizarea angajaților? Cum trebuie procedatParlamentarii puterii susțin că panourile ar ”isteriza” populația și ar induce o ”stare tensionată” în societate
La propunerea parlamentarilor PSD, după ce au aflat în plen că Guvernul susține măsura propusă de opoziție, senatorii PSD au solicitat ca proiectul să fie retrimis pentru două săptămâni pentru un nou raport la comisia de specialitate, care propusese inițial un raport de respingere a proiectului.
Senatorii PSD au susținut că în forma actuală proiectul nu rezvolă nimic, ci, potrivit senatorului Nicolae Șerban, ar conduce la o ”stare tensionată” în siocietate, iar, potrivit, senatorului Mihnea Costoiu, fost ministru al Educației, panourile ar ”isteriza” lumea, mai ales în cazul șocililor, care în cea mai mare parte nu dețin avizul de securitate la incendii. Mai mult, Costoiu s-a arătat ”revoltat” de ”tot felul de tâmpenii sau aberații” care sunt discutate în Senat.
Reprezentanții opoziției au arătat al rândul lor că panourile au rolul de a conștientiza faptul că autoritățile publice sau private nu fac încă suficient pentru a preveni incendiile și au subliniat că în cazul clădirilor vechi este de competența Inspectoratului pentru Situații de Urgență să elaboreze norme adecvate acestora.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Peste 300 de angajați la birourile deputaților au contracte part-time și sunt obligați să declare veniturile peste salariul minim“Panourile de înștiințare au următorul conținut tipărit cu litere de tipar de culoare de avertizare galben, de minimum 10 cm pe fundal alb: «Acest spațiu funcționează fără autorizația de securitate la incendiu»”, stabilește proiectul de lege.
Cei care au primit autorizația vor fi obligați la rândul lor să anunțe acest lucru, tot pe un panou, cu următorul text: "Acest pațiu funcționează cu autorizația de securizate la incendiu nr. ... din 20...".
“Astfel, persoanele care merg în aceste locuri vor cunoaște riscul de incendiu pe care și-l asumă și vor decide în cunoștință de cauză dacă doresc sau nu să se expună acestui risc în mod similar riscului de îmbolnăvire sau deces asupra căruia sunt avertizate prin etichetarea produselor din tutun”, explică autorii proiectului.
Aceștia propun și sancțiuni contravenționale aspre, respectiv amenzi de la 20.000 de lei la 50.000 de lei, pentru nerespectarea obligației de realizare și amplasare a panourilor de înștiințare în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a legii.
CITEȘTE ȘI FOTO Facebook a lansat în premieră funcția”Safety Check” pentru România, după furtuna puternică din vestul țăriiDupă incendiul din clubul bucureștean Colectiv, Guvernul Ponta a introdus, prin ordonanță de urgență, obligația obținerii de către proprietarii de cluburi, baruri, restaurante și alte unități publice a unei autorizații de securitate la incendiu. Autorizația trebuia obținută până la 31 decembrie 2016, pentru construcțiile și amenajările care au fost puse în funcțiune fără acest act administrativ.
Ulterior, invocând lipsa personalului specializat care trebuie să emită autorizațiile, Guvemul Cioloș a prelungit termenul pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, până la 30 iunie 2017.
La finele lunii ianuarie, un incendiu izbucnit la clubul Bamboo din Capitală a cauzat rănirea a 44 de persoane, care au ajuns la șase spitale din Capitală, pentru îngrijiri medicale. Peste 260 de pompieri au intervenit atunci pentru stingerea incendiului violent, care a cuprins o suprafață de aproximativ 3.000 pătrați, distrugând clubul Bamboo în totalitate.