Consumatorii de droguri ar putea să nu mai scape de închisoare, iar limitele pedepselor penale privative de libertate pentru aceștia ar urma să fie majorate semnificativ, potrivit unui proiect legislativ PSD.
Draftul de act normativ vrea să abroge prevederea legală actuală potrivit căreia instanțele pot dispune renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea acesteia, pentru persoanele trimise în judecată pentru cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, dacă aceste persoane intră într-un circuit integrat de asistență pentru consumatorii de droguri și respectă protocolul programului de asistență.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, pentru faptele menționate, se vrea majorarea limitelor de pedeapsă de la 3 luni – 2 ani la 1 – 3 ani, iar dacă faptele implică droguri de mare risc, de la 6 luni – 3 ani la 3 - 5 ani.
″Drogurile reprezintă un subiect care preocupă, la această oră, societatea românească, având în vedere că atât traficul, cât și consumul ilicit de droguri au luat o amploare deosebită, afectând o mare parte a populației (printre care foarte mulți minori)″, se arată în expunerea de motive a proiectului de modificare a Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, elaborat de deputații PSD Steluța Cătăniciu, Grațiela Gavrilescu, Vlad Popescu și Ana Predescu.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, la deschiderea noului an școlar, că a decis să includă subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a declarat că tema consumului de droguri în școli este una care ține de siguranța națională, însă nu vor fi luate măsuri de testare în masă a elevilor, ci vor exista modificări legislative prin care părinții, dacă doresc să fie testați copiii lor, atunci acest lucru să fie făcut pe cheltuiala statului.
Autorul recentului accident auto de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri și cu rănirea altor 3, figura în evidențele DIICOT cu două dosare penale pentru deținere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu, unul de când încă nu avea 14 ani. Tânărul se afla la volan sub influența drogurilor în momentul accidentului.